fbpx
Društvo

Predstavnici Grada i Društva Roma na obuci o pravima manjina

Međunarodno pravo ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, uloga poverenika u borbi protiv diskriminacije i međusobno poverenje između zajednice i organa vlast, samo su neke od tema koje su obrađene na dvodnevnoj obuci o ljudskim i manjinskim pravima i lokalnom planiranju za predstavnike romskih zajednica i lokalnih samouprava održanoj u Beogradu.

Predstavnici grada Zaječara, pomoćnik gradonačelnika Saša Ivanović i predsednik Društva Roma Zaječar Miljan Rašić učestvovali su na dvodnevnoj obuci u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma” i “ROMACTED – promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou“.

pomoćnik gradonačelnika Saša Ivanović (dole levo),i predsednik Društva Roma Zaječar Miljan Rašić (dole desno)Ovim programom u Zaječaru pružiće se podrška folklornoj sekciji, zapošljavanju kroz javne radove, uključivanje mladih, a kroz program će se razmatrati i specifičan položaj žena, istakao je Miljan Rašić, fascilitator na programu „Romacted“.

 

Značajan deo obuke bile su radionice na kojima je participativno planiran lokalni razvoj, izložene potrebe zajednice i lokalni kontekst problema, razrađena mogućnost javnog zastupanja u lokalnim zajednicama, na kojima su učesnici radili na definisanju konkretnih ciljeva za osnaživanje romske zajednice na lokalu.

FOTO: Društvo Roma Zaječar

Učesnici obuke na kraju su izradili zajednički plan aktivnosti za Grad Zaječar.

Podsetimo, romska zajednica u Zaječaru je prisutna na programu „Romacted“ godinu i po dana, a na osnovu predloga lokalne Akcione grupe rešen je radni status za nekoliko pripadnika romske zajednice u Zaječaru.

Prema rečima Rašića u 2018. zapošljeno je 19 Roma i podeljeno 90 paketa školskog pribora u okviru lokalne Akcione grupe. I Folklornoj sekciji Roma obezbeđene su prostorije za vežbanje, a nedavno je u Gradu na Timoku organizovan i Festival Romske kulture na kojem je premijerno izvedena predstava “Đelem, Đelem” u kojoj su u ulozi glumaca amatera učestvovali i članovi Udruženja “Društvo Roma” iz Zaječara.

1 komentar

  • sta li vi trazite više kod gradks euprave..pa vidite sta vam radi svevišnji BOŠKO???? na svakom koraku vam podmeće nogu..a vi plaćajte za ništa…otkačite ga..ako je vaš..obrišite

Dodaj komentar