fbpx

Predstavom „Đelem, Đelem“ otpočeo Festival romske kulture u Zaječaru

Preporuka:

Produžen rok za autobuse sa „evro 5“ motorom zbog domaćih proizvođača

Produžen je rok domaćim proizvođačima novih teretnih vozila i autobusa da kompletiraju vozila sa standardom motora najmanje „evro 5”...

Dnevni horoskop za NEDELJU – 19. januar 2020. godine

Mesec sve do kraja dana je u znaku Škorpiona, kada ćemo se napajati preko potrebnom energijom koja uvek dobro...

I Pokret slobodnih građana bojkotuje izbore! Poručuju da Srbija nije slobodna zemlja

Pokret slobodnih građana doneo je odluku da će izaći na izbore, ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje....
- Reklama -  

U Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ izvedena je premijera predstave „Đelem, đelem“ kojom je otpočeo Festival romske kulture u Zaječaru.

Predstava „Đelem, đelem“ premijerno je sinoć izvedena u zaječarskom pozorištu, a publika je glumce pozdravila gromoglasnim aplauzom i ovacijama ne samo na kraju izvođenja, već i tokom trajanja predstave.

U predstavi su nastupili članovi Društva Roma Zaječar: Miljan Rašić, Irena Rašić, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić i glumci-amateri : Darko Krdžalić, Darko Nikolić i Ivana Milošević. Nastupili su i članovi folklorne sekcije Društva Roma Zaječar: Milan Petrović, Mira Petrović, Dejan Nikolić, Zorica Petrović, Dejan Azirović, Maja Azirović i Vanesa Vasić .

“Đelem, đelem” je dramsko-lutkarska komedija o životu romske čerge u stara vremena koja obuluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom. Ovo je jedinstven primer u Srbiji da pripadnici romske populacije rade predstavu u profesionalnom pozorištu .

Prema rečima Miljana Rašića, predsednika Društva Roma Zaječara ova predstava je od istorijskog značaja za romsku zajednicu i već je ugovoreno gostovanje ne samo u Srbiji , već i u inostranstvu.

Reditelj Žoro Ivanov priznaje da se bojao kako će ispasti predstava s obzirom na to da njeni akteri nisu imali scenskog iskustva.

„Iskoristili smo njihov prirodni talenat i rezultat nije izostao. Nastala je predstava koja je oduševila publiku“, istakao je Ivanov.

To potvrđuje i direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, koji ističe da je rezultat mnogo bolji od očekivanog.

“ Žoro Ivanov kao stari majstor scene izvukao jemaksimum od amatera, tako da oni koji ih ne poznaju misle da su profesionalni glumci“, kazao je Đuričić.

Ovom predstavom počeo je Festival romske kulture i tradicije Srbije koji se nastavlja u nedelju, 12.maja u 15sati svečanim defileom učesnika festivala od gradskog trga do Doma kulture u Kotlujevcu.

U 17 časova u Domu kulture u Kotlujevcu otpočeće kulturno-umetnički program.

Ulaz je slobodan!

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: