Društvo

Zaječar: Predstavljen program „Romacted“

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Gradskoj upravi u Zaječaru, predstavljen je program „Romacted“, koji se više od godinu dana realizuje u Srbiji. Tim povodom održan je sastanak, kako bi se uspostavila Institucionalna radna grupa.

Program „Romacted“ ima za cilj osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou i zato je važan za celu romsku zajednicu, ali i celo društvo, moglo se čuti na sastanku.

„Ovaj sastanak je produkt jačanja posvećenosti lokalnih samouprava koje rade na rešavanju pitanja Roma. Ono što mogu da zaključim, nakon 4 godine rada sa romskom zajednicom i lokalnom samoupravom u Zaječaru, je da postoji dobra saradnja i da je iz tog razloga od preko 150 lokalnih samouprava u Srbiji, Zaječar je jedan od odabranih gde će se realizovati ovaj program“, rekao je Dragan Gračanin iz Nacionalnog kontakta za „Romacted“ program Asocijacije koordinatora za romska pitanja.

Ovim programom u Zaječaru pružiće se podrška folklornoj sekciji, zapošljavanju kroz javne radove, uključivanje mladih, a kroz program će se razmatrati i specifičan položaj žena, istakao je Miljan Rašić, fascilitator na programu „Romacted“.

„Romska zajednica u Zaječaru je prisutna na programu „Romacted“ godinu i po dana, i imali smo lepe rezultate. Jedan od predloga lokalne Akcione grupe koju smo formirali u okviru ovog programa, jeste rešavanje radnog statusa Roma. Prošle godine smo imali 19 zaposlenih Roma, a uspeli smo da podelimo i 90 paketa školskog pribora u okviru naše lokalne Akcione grupe. Uspeli smo Folklornoj sekciji Roma da obezbedimo i prostorije gde oni vežbaju“, kaže Rašić.

Program  „Romacted“ („Promocija dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“), zajedno sprovode Evropska unija i Savet Evrope.

Dodaj komentar