Društvo Izdvajamo

Predstavljen Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara

Okrugli sto o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara održan je u maloj sali Gradske uprave. Na skupu je predstavljen Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara i najavljeni dalji koraci – donošenje plana i formiranje radnog tela koja će pratiti njegovo sprovođenje.

Usvajanje Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara ima za cilj da otkloni uzroke za nastanak korupcije, zloupotrebe i nepravilnosti, i loše upravljanje u najširem smislu reči.

Ovaj plan bi, prema rečima zamenice gradonačelnika Marine Milić za grad trebalo da predstavlja preventivni antikorupcijski mehanizam i uvođenje načela dobrog upravljanja u službama grada i drugih organa javne vlasti.

“ Suština plana je sprečavanje svih vrsta zloupotreba i  transparentnost u odnosu na sve radnje koje preduzimaju organi lokalne samouprave.

Mi smo ovaj plan zakonski morali da izradimo za ovu godinu s obzirom da je prethodni istekao. Ceo postupak izrade plana trajao je 4 meseca i kroz njega smo izdefinisali sve ono što je bilo bitno da bi se on usvojio i sprovodio kako valja“, istakla je Milić.

Na pitanje da li je prethodni Lokalni antikorupcijski plan imao nedostatke Milić odgovara:

„Na postoje nedostaci u odnosu na prethodni plan, ali zbog promene zakonskih odredaba i propisa, on je morao biti usaglašen“.

Činjenicu da je i pored postojanja Lokalnog antikorupcijskog plana u Zaječaru početkom marta ove godine šef Službe za javne nabavke bio uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, Marina Milić istakla je da taj slučaj nema veze sa Lokalnim antikorupcijskim planom, ali da bi donošenjem, Novi plan trebalo da reguliše i kontroliše rad Gradske uprave i nadležnih službi.

„Postupak u vezi privođenja Šefa za javne nabavke je u toku i ne možemo da tvrdimo da li je korupcije zaista bilo ili ne. Pretpostavka nevinosti i dalje je na snazi.

Nadležni organi doneće odluku o pomenutom slučajuj.

Ja se iskreno nadam da će ovaj novi Antikorupcijski plan biti akt koji će zaista regulisati i kontrolisati rad Gradske uprave i njenih službi“, istakla je Milić.

Činjenica je da bi po Zakonu svrha ovog dokumenta trebalo da grad Zaječar učini otpornim na koruptivne rizike koji postoje u okviru u kom gradu ostvaruje svoje nadležnosti, odnosno da u perspektivi utiče na smanjenje korupcije.

Ova Odluka nakon Okruglog stola na Veće. Po razmatranju nacrta od strane Gradskog veća, konačni sud daće odbornici na skupštinskom zasedanju i tek tada bi Lokalni antikorupcijski plan trebalo da stupi na snagu. On će na snazi od tog trenutka biti naredne četiri godine.

U tom vremenskom periodu nadležna odeljenja i odgovorna lica morala bi da donesu i određenje odluke na osnovu kojih će Lokalni antikorupcijski plan u Zaječaru moći da se sprovodi.

Kompletan program Lokalnog antikorupcijskog plana možete pogledati OVDE.

5 komentara

  • Super…A sta je sa nacrtom SKUPSTINSKE ODLUKE Grada Zajecara o Multimodalnom saobracajnom koridoru -Istok(Crnomorskom koridoru) ciji drumski aspekt (autoput, Krak B) i zeleznicki aspekt (zeleznicki koridor) prolaze kroz i uz Zajecar…na svom putu na istok do Varne i Burgasa na Crnom moru ..i obala Atrantika na zapadu…
    I KADA ce taj NACRT (predlog) skupstinske odluke o ovom TRANSEVROPSKOM i EVROREGIONALNOM saobracajnom koridoru biti pred odbornicima Skupstine Grada Zajecara (demokratski izabranim predstavnicima gradjana Zajecara) ..na njihovom SLOBODNOM, JAVNOM I TRANSPARENTNOM ODLUCIVANJU…Za ifnormaciju Zajecaraca ,ODLUKE o potpunoj i najsnsznijoj podrsci ovom ,,koridoru zivota,,ovog regiona Istocne Srbije, jos u 2018 .g.,donele su,i to jednoglasno, Skupstine Bora,Majdanpeka,Kladova,Negotina,Velikog Gradista,Kuceva, Zagubice,Petrovca na Mlavi…Jer se NIKADA I NIGDE u Evrooi,svetu,Srbiji ..NIJEDAN REGION NIJE DEMOGRAFSKI, EKONOMSKI,SOCIJALNO.. NI OPRAVIO NI RAZVIO BEZ svog pripadajuceg saibracajnog koridora (autoputa,zeleznickog koridora..) Pa NECE ni tesko devastirani Grad Zajecar ,Zajecarski okrug,Timocka krajina i ovaj region Istocne Srbije…A za sve informacije o ovoj temi zainteresovani se mogu obratiti Gradskoj upravi ,Regionalnoj privrednoj komori, Zajecarskom uprravnomokrugu, Regionalnoj razvojnoj agenciji-RARIS,Zeleznickom srktoru u Zajecaru…jer SVI oni imaju SVE potrebne podatke i dokumente o ovom koridoru…A mogu i za 2 sekunde naGoogle ili Youtube i samoukucaju..: koridor istok crnomorski…samo tu nema Kraka B autoputa…Ali ga zato imaju sve prethodno navedene institucije u Zajecaru…i pozz.iz ?

  • L S..jer ako SVE o ovom Projektu i njegovom razvoju znaju SVI Zajecarski celnici… to treba da znaju i Zajecarci…Kao i lokalni i regionalni mediji…Zar ne..? ?

  • P.P.S…zaboravih..KORIDORSKI PRAVAC autoputa Kraka B od Beograda kroz Istocnu Srbiju je : Beograd -Pozarevac- Kucevo-Majdanpek-Bor-Nikolicevo -Zsjecar- Granicni prelaazVrska Cuka-….pa preko teritoritorije Bugarske pravcem Ruse-Varna-Burgas…Izvinjenje za slovne i greske u kucanju…Laku noc Zajecar.

    • Da li negde može da se kupi rečnik za tumačenje antikorupcijskog plana I kolika mu je cena?

  • ma ljudi..pa pogledajte samo ko je sastavljao sve ovo?imate li poverenja u njih!!!pa oni nemaju ni kučeta ni mačeta a brinuće se o gradu!!pa oni su samo privremeno tu,,jos malo!!!nisu oni jos ni svesni ni gde su..nisu usli ni u materiju..SRAMOTA ZA GRAD ZAJEČAR!!!ovo je slika onih koji su uništili grad i koji će uvek biti na crnoj listi!!!nedostaju tu jos dosta njih..videnović,djuričići,lalići…ma ih..ima…

Dodaj komentar