fbpx

Predstavljen Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara

Preporuka:

Odložen početak naplate putarine od Niša ka gradovima Istočne Srbije

Iako je 1. decembra trebalo da prorade 3 nove naplatne rampe oko Niša, to se prema najavama nadležnih iz...

Subotom gradonačelnik Ničić razgovara sa građanima

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić od subote, 14. decembra, pa svake naredne subote razgovaraće sa građanima. Gradonačеlnik Zajеčara rеdovno će, od...

Uz „robote-pčele“ deca sa smetnjama u razvoju lakše uče

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru, dobila je podne robote u obliku pčela. Ovu donaciju...
- Reklama -

Okrugli sto o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara održan je u maloj sali Gradske uprave. Na skupu je predstavljen Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara i najavljeni dalji koraci – donošenje plana i formiranje radnog tela koja će pratiti njegovo sprovođenje.

Usvajanje Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara ima za cilj da otkloni uzroke za nastanak korupcije, zloupotrebe i nepravilnosti, i loše upravljanje u najširem smislu reči.

Ovaj plan bi, prema rečima zamenice gradonačelnika Marine Milić za grad trebalo da predstavlja preventivni antikorupcijski mehanizam i uvođenje načela dobrog upravljanja u službama grada i drugih organa javne vlasti.

“ Suština plana je sprečavanje svih vrsta zloupotreba i  transparentnost u odnosu na sve radnje koje preduzimaju organi lokalne samouprave.

Mi smo ovaj plan zakonski morali da izradimo za ovu godinu s obzirom da je prethodni istekao. Ceo postupak izrade plana trajao je 4 meseca i kroz njega smo izdefinisali sve ono što je bilo bitno da bi se on usvojio i sprovodio kako valja“, istakla je Milić.

Na pitanje da li je prethodni Lokalni antikorupcijski plan imao nedostatke Milić odgovara:

„Na postoje nedostaci u odnosu na prethodni plan, ali zbog promene zakonskih odredaba i propisa, on je morao biti usaglašen“.

Činjenicu da je i pored postojanja Lokalnog antikorupcijskog plana u Zaječaru početkom marta ove godine šef Službe za javne nabavke bio uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, Marina Milić istakla je da taj slučaj nema veze sa Lokalnim antikorupcijskim planom, ali da bi donošenjem, Novi plan trebalo da reguliše i kontroliše rad Gradske uprave i nadležnih službi.

„Postupak u vezi privođenja Šefa za javne nabavke je u toku i ne možemo da tvrdimo da li je korupcije zaista bilo ili ne. Pretpostavka nevinosti i dalje je na snazi.

Nadležni organi doneće odluku o pomenutom slučajuj.

Ja se iskreno nadam da će ovaj novi Antikorupcijski plan biti akt koji će zaista regulisati i kontrolisati rad Gradske uprave i njenih službi“, istakla je Milić.

Činjenica je da bi po Zakonu svrha ovog dokumenta trebalo da grad Zaječar učini otpornim na koruptivne rizike koji postoje u okviru u kom gradu ostvaruje svoje nadležnosti, odnosno da u perspektivi utiče na smanjenje korupcije.

Ova Odluka nakon Okruglog stola na Veće. Po razmatranju nacrta od strane Gradskog veća, konačni sud daće odbornici na skupštinskom zasedanju i tek tada bi Lokalni antikorupcijski plan trebalo da stupi na snagu. On će na snazi od tog trenutka biti naredne četiri godine.

U tom vremenskom periodu nadležna odeljenja i odgovorna lica morala bi da donesu i određenje odluke na osnovu kojih će Lokalni antikorupcijski plan u Zaječaru moći da se sprovodi.

Kompletan program Lokalnog antikorupcijskog plana možete pogledati OVDE.

- Reklama -

5 KOMENTARA

  1. Super…A sta je sa nacrtom SKUPSTINSKE ODLUKE Grada Zajecara o Multimodalnom saobracajnom koridoru -Istok(Crnomorskom koridoru) ciji drumski aspekt (autoput, Krak B) i zeleznicki aspekt (zeleznicki koridor) prolaze kroz i uz Zajecar…na svom putu na istok do Varne i Burgasa na Crnom moru ..i obala Atrantika na zapadu…
    I KADA ce taj NACRT (predlog) skupstinske odluke o ovom TRANSEVROPSKOM i EVROREGIONALNOM saobracajnom koridoru biti pred odbornicima Skupstine Grada Zajecara (demokratski izabranim predstavnicima gradjana Zajecara) ..na njihovom SLOBODNOM, JAVNOM I TRANSPARENTNOM ODLUCIVANJU…Za ifnormaciju Zajecaraca ,ODLUKE o potpunoj i najsnsznijoj podrsci ovom ,,koridoru zivota,,ovog regiona Istocne Srbije, jos u 2018 .g.,donele su,i to jednoglasno, Skupstine Bora,Majdanpeka,Kladova,Negotina,Velikog Gradista,Kuceva, Zagubice,Petrovca na Mlavi…Jer se NIKADA I NIGDE u Evrooi,svetu,Srbiji ..NIJEDAN REGION NIJE DEMOGRAFSKI, EKONOMSKI,SOCIJALNO.. NI OPRAVIO NI RAZVIO BEZ svog pripadajuceg saibracajnog koridora (autoputa,zeleznickog koridora..) Pa NECE ni tesko devastirani Grad Zajecar ,Zajecarski okrug,Timocka krajina i ovaj region Istocne Srbije…A za sve informacije o ovoj temi zainteresovani se mogu obratiti Gradskoj upravi ,Regionalnoj privrednoj komori, Zajecarskom uprravnomokrugu, Regionalnoj razvojnoj agenciji-RARIS,Zeleznickom srktoru u Zajecaru…jer SVI oni imaju SVE potrebne podatke i dokumente o ovom koridoru…A mogu i za 2 sekunde naGoogle ili Youtube i samoukucaju..: koridor istok crnomorski…samo tu nema Kraka B autoputa…Ali ga zato imaju sve prethodno navedene institucije u Zajecaru…i pozz.iz 🚞

  2. L S..jer ako SVE o ovom Projektu i njegovom razvoju znaju SVI Zajecarski celnici… to treba da znaju i Zajecarci…Kao i lokalni i regionalni mediji…Zar ne..? 😀

  3. P.P.S…zaboravih..KORIDORSKI PRAVAC autoputa Kraka B od Beograda kroz Istocnu Srbiju je : Beograd -Pozarevac- Kucevo-Majdanpek-Bor-Nikolicevo -Zsjecar- Granicni prelaazVrska Cuka-….pa preko teritoritorije Bugarske pravcem Ruse-Varna-Burgas…Izvinjenje za slovne i greske u kucanju…Laku noc Zajecar.

  4. ma ljudi..pa pogledajte samo ko je sastavljao sve ovo?imate li poverenja u njih!!!pa oni nemaju ni kučeta ni mačeta a brinuće se o gradu!!pa oni su samo privremeno tu,,jos malo!!!nisu oni jos ni svesni ni gde su..nisu usli ni u materiju..SRAMOTA ZA GRAD ZAJEČAR!!!ovo je slika onih koji su uništili grad i koji će uvek biti na crnoj listi!!!nedostaju tu jos dosta njih..videnović,djuričići,lalići…ma ih..ima…

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Bez vode deo Kotlujevca

Zbog ugradnje ventila u školi Hajduk Veljko, bez vode će biti stanovnici sledećih ulica: -Dobrivoje Radosavljević Bobi -Knjaževačka -Kotorska -deo Ljubljanske Vode neće biti do 16 časova.

Oblačno sa kišom

U Srbiji ujutru oblačno vreme, mestimično sa slabom kišom. Tokom dana umereno oblačno i suvo, uveče na zapadu, a tokom noći i u ostalim...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: