fbpx
Izdvajamo Kultura

Predstavljen časopis „Arhivsko nasleđe“ u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru, predstavljen je časopis za arhivistiku i istoriografiju “Arhivsko nasleđe”, broj 13 i 14. Tekstovi u ovom godišnjaku svedoče o značajnim događajima i ličnostima, sa područja Timočke krajine i šire.

Ovaj časopis i godišnjak objavio je u prethodnih 12 brojeva veliki broj stručnih i naučnih istraživačkih radova. Radovi su prikupljeni na osnovu arhivske građe, koja se čuva u zaječarskom arhivu i ustanovama širom Srbije.

FOTO: zajecaronline.com

Cilj je bio da se publikovanjem radova sačuvaju od zabrava događaji i ličnosti iz prošlosti. Danas postoje mnoge neistražene naučne oblasti i neobrađene teme, koje treba obraditi, pa samim tim i ova misija zaječarskog arhiva dobija sve više na značaju, istakao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru.

“Posle dve godine ovaj časopis ugledao je svetlost dana i javnost će moći o njemu da sudi. U njemu se nalaze 19 autorksih članaka iz istoriografije i arhivistike. Možemo izdvojiti posebno nekoliko članaka koji pre svega govore o Miljanu Miljkoviću, Zaječarcu, koji je svojim delima na neki način napravio konture današnjeg Zaječara, to je jedan od zanimljivijih članaka.

Takođe, u ovom dvobroju se nalaze neki novi autori, neki novi pogledi na istoriju koja je iza nas i nadamo se da će Arhiv i u idućem periodu u što većem broju iz svog rudnika kulturnog blaga prikazivati javnosti na opšte zadovoljstvo”, kaže Todorov.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru; FOTO: zajecaronline.com

Autori radova u časopisu su arhivisti, bibliotekari, etnolozi i antropolozi, geografi, naučni radnici, istoričari, profesori, publiciste, istraživači… “Arhivsko nasleđe“ će i u buduće sarađivati sa istraživačima.

Svi oni koji žele da objavljuju rezultate svoga rada i javnosti prezentuju istorijske dokumente, fotografije, i obelodane uspomene iz prošlosti, moći će to u ovom časopisu. Ovaj časopis će pozivati i pojedince i institucije, da predaju arhivska dokumenta Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

Ovo zaječarsko glasilo je postalo prepoznatljivo po sadržaju. Časopis se iz broja u broj stalno potvrđuje kvalitetom radova i dokazuje opravdanost svog postojanja.

Do kraja godine, u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ biće organizovano još nekoliko događaja. Naučno-stručni skup „Istorija medicine, farmacije i veterine“ biće održan 31. oktobra. Biće organizovana izložba Miloša Šobajića, u vreme Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Biće priređena promocija dve knjige, čija su izdanja podržana projektom: „Stanovništvo okružja Crnorečkog“, kao i „Ratni dnevnik Nikole Colovića“.

K.M.

1 komentar

  • za arhivsku gradju u GUZ najbolje je pitati kako se cuva marinu stefanović ,biljanu bubanju i baneta videnovića-..oni su eksperti za to..sve je po podrumima,hrane miseve.po selima mestali loze vatru time…sramota

Dodaj komentar