fbpx

Predstavljen časopis „Arhivsko nasleđe“ u Zaječaru

Preporuka:

Dnevni horoskop za NEDELJU – 8. decembar 2019. godine

Posle lepog perioda danas je na redu jedan kvadrat i to Sunca sa Neptunom, dok sa druge strane imamo...

Dobrotvorni bazar premašio sva očekivanja

U Omladinskom centru u Zaječaru u nedelju, 8. decembra održan je još jedan humanitarni bazar, koji je nadmašio prethodni....

Humanitarni koncert grupe „Revolt“

Grupa "Revolt iz Zaječara organizuje humanitarni rock koncert "Srce za sve" 20. decembra. Prikupljena sredstva sa ovog koncerta biće namenjena...
- Reklama -

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru, predstavljen je časopis za arhivistiku i istoriografiju „Arhivsko nasleđe“, broj 13 i 14. Tekstovi u ovom godišnjaku svedoče o značajnim događajima i ličnostima, sa područja Timočke krajine i šire.

Ovaj časopis i godišnjak objavio je u prethodnih 12 brojeva veliki broj stručnih i naučnih istraživačkih radova. Radovi su prikupljeni na osnovu arhivske građe, koja se čuva u zaječarskom arhivu i ustanovama širom Srbije.

FOTO: zajecaronline.com

Cilj je bio da se publikovanjem radova sačuvaju od zabrava događaji i ličnosti iz prošlosti. Danas postoje mnoge neistražene naučne oblasti i neobrađene teme, koje treba obraditi, pa samim tim i ova misija zaječarskog arhiva dobija sve više na značaju, istakao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru.

„Posle dve godine ovaj časopis ugledao je svetlost dana i javnost će moći o njemu da sudi. U njemu se nalaze 19 autorksih članaka iz istoriografije i arhivistike. Možemo izdvojiti posebno nekoliko članaka koji pre svega govore o Miljanu Miljkoviću, Zaječarcu, koji je svojim delima na neki način napravio konture današnjeg Zaječara, to je jedan od zanimljivijih članaka.

Takođe, u ovom dvobroju se nalaze neki novi autori, neki novi pogledi na istoriju koja je iza nas i nadamo se da će Arhiv i u idućem periodu u što većem broju iz svog rudnika kulturnog blaga prikazivati javnosti na opšte zadovoljstvo“, kaže Todorov.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru; FOTO: zajecaronline.com

Autori radova u časopisu su arhivisti, bibliotekari, etnolozi i antropolozi, geografi, naučni radnici, istoričari, profesori, publiciste, istraživači… “Arhivsko nasleđe“ će i u buduće sarađivati sa istraživačima.

Svi oni koji žele da objavljuju rezultate svoga rada i javnosti prezentuju istorijske dokumente, fotografije, i obelodane uspomene iz prošlosti, moći će to u ovom časopisu. Ovaj časopis će pozivati i pojedince i institucije, da predaju arhivska dokumenta Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

Ovo zaječarsko glasilo je postalo prepoznatljivo po sadržaju. Časopis se iz broja u broj stalno potvrđuje kvalitetom radova i dokazuje opravdanost svog postojanja.

Do kraja godine, u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ biće organizovano još nekoliko događaja. Naučno-stručni skup „Istorija medicine, farmacije i veterine“ biće održan 31. oktobra. Biće organizovana izložba Miloša Šobajića, u vreme Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Biće priređena promocija dve knjige, čija su izdanja podržana projektom: „Stanovništvo okružja Crnorečkog“, kao i „Ratni dnevnik Nikole Colovića“.

K.M.

- Reklama -

1 KOMENTAR

  1. za arhivsku gradju u GUZ najbolje je pitati kako se cuva marinu stefanović ,biljanu bubanju i baneta videnovića-..oni su eksperti za to..sve je po podrumima,hrane miseve.po selima mestali loze vatru time…sramota

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Obustava rada u Pošti Srbije biće prekinuta jer su predstavnici radnika, Pošte i Vlade Srbije postigli dogovor kasno sinoć. Kazne će biti povučene, niko...

Folklorna sekcija Društva Roma u nazivu dodala „Jovica Joca Mihailović“

Folklorna sekcija Društva Roma Zaječar na Upravnom i omladinskom odboru Udruženja, jednoglasno je promenila ime folklorne sekcije u Folklorna sekcija Društva Roma „Jovica Joca...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: