Kultura

Predstava „Žene iz Troje“ među prvih 10

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

„Žene iz Troje“ proglašene za jednu od 10 najboljih predstava u ovoj godini, prema izboru pozorišnog kritičara Ane Tasić, objavljenom u dnevnom listu „Politika“

Među 10 najboljih predstava u Srbiji u ovoj godini su „Žene iz Troje“, koprodukcija Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara .

Ovaj komad Evripida u režiji Nebojše Bradića našao se rame uz rame sa predstavama Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Bitef teatra, Jugoslovenskog dramskog pozorišta , Beogradskog dramskog pozorišta i drugih značajnih pozorišnih kuća.

Predstava „Žene iz Troje“ okitila se ove godine značajnim nagradama na prestižnim festivalima u Srbiji i selektovana je za učešće na Međunarodnom festivalu antičke drame koji se u junu 2020.godine održava u Rusiji, u gradu Kerču, antičkom Hersonu, na Krimu.

Prvo mesto pripalo je predstavi „Tartif“ (koprodukcija Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište, Novi Sad). Drugo, „Mira“ (Bitef teatar). Treće, „Beograd na daljinski“ (Rimini protokol, 53. Bitef). Četvrto, „Ali: strah jede dušu“ (Slovensko narodno gledališče, 53. Bitef). Peto, „Naši preci, jedite sa nama“ (koprodukcija  Narodno pozorište Sterija, Vršac i Puls teatar, Lazarevac). Šesto, „Kozocid“ (Gradsko pozorište Podgorica, Sterijino pozorje). Sedmo, „Radnička hronika“ (Narodno pozorište Subotica). Osmo, „Žene iz Troje“ (koprodukcija narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i Narodno pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara). Deveto, „Sumrak bogova“ (Beogradsko dramsko pozorište). Deset, „Lorencačo“ (Jugoslovensko dramsko pozorište).

Dodaj komentar