fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Srbija

Pravoslavni vernici slave Uspenije presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika Uspenije presvete Bogorodice. U narodu poznat kao Velika Gospojina, praznik je majki i dece.

Širom Srbije mnoge porodice slave današnji praznik kao svoju krsnu slavu. Takođe, veliki broj crkava i manastira SPC slavi Veliku Gospojinu kao svoju slavu.

Ovom prazniku prethodi dvonedeljni post, ali s obzirom na to da praznik pada u petak, post se nastavlja i danas.

Majka Božija nadživela je sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja. Do kraja života živela je u Jerusalimu. Kao što joj je nekad arhangel Gavrilo saopštio da će roditi sina božijeg, tako je sada obavestio da će se, na ovaj dan upokojiti. Vaznela se na nebo i “predala svoj duh u ruke Spasitelja”. Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina (prema nekim izvorima 72).

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena i majki.

Prema verovanju, ne rade se danas poslovi u kući i oko nje. Važno je obaviti obrede kojima se izražava zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje dece, a zatim za rodnost i plodnost zemlje i stoke.

Danas se odlazi na izvore koji imaju lekovito dejstvo. Bogorodica je zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore da se umiju.

Počinju i Međugospojinci, odnosno Međudnevnica, dani između Velike i Male Gospojine, 21. septembra. Smatraju se najboljim vremenom za branje lekovitog bilja. Smatra se i da su jaja prikupljena u ovom periodu najkvalitetnija i dugo ostaju sveža.

Žene ne bi trebalo da započinju nove poslove, već samo da nastavljaju započeto.

Dodaj komentar