fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Pravoslavni vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija

ilustracija

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka, rođen u Jerusalimu. Prvobitno ime bilo mu je Neanije i bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

U vreme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Međutim, na tom putu, Neaniju se javio Bog pokazavši mu u vazduhu ogromni krst. On je izradio isti krst kakav je video u proviđenju i umesto da krene u progon hrišćana, vojsku je poveo u oslobađanje Jerusalima. U sveti grad je ušao kao pobednik, ali je izveden pred sud zbog priznanja da je hrišćanin. Pred sudijama je skinuo svoj pojas i mač rekavši da je on samo vojnik Hristov. Posle velikih mučenja ovaj bivši vojnik je bačen u tamnicu, gde mu se javi opet Gospod Isus Hristos, koji ga i krsti i nadede mu ime Prokopije.

U crkvenom kalendaru nije crveno slovo, ali se dan Svetog Prokopija veoma poštuje. Ovaj svetitelj spada u red “ognjenih svetaca” u koje se ubrajaju još i Sveti Ilija i Ognjena Marija.

U nekim krajevima Srbije narod smatra da je na dan Svetog Prokopija dobro je venčavati se, jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi. Prema predanju na današnji dan nikako nije dobro da se kopa ili sahranjuje. Ponegde na Svetog Prokopija nije se ni kupalo.

Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece.

Svetog Prokopija slave bunardžije i rudari, jer tog dana ne rade. Rudari ga slave kao svog zaštitnika, pa tog dana ne kopaju rudu, nego samo osiguravaju jamu direcima i krstom Svetog Prokopija teraju podzemne demone. U selima se ne dira ašov i lopata i ništa ne bode u zemlju. Smatra se da ovaj dan nije dobar za kupanje u rekama i drugim tekućim vodama. Kaže se “Ni u goru, ni u vodu”. Na današnji dan se izbegavaju svađe i psovanje.

Prokuplje dobilo ime po Svetom Prokopiju

Pre Nemanjića, u Nišu je postojao manastir Svetog Prokopija, gde se čuvala ruka svetitelja. Kada su Turci zauzeli Niš,  svetinja je preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

Dodaj komentar