fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu

FOTO: sr.wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Kozmi i Damjanu, svetiteljima koji su u narodu poznati i kao Sveti Vrači. Oni se smatraju i zaštitnicima lekarske profesije.

Sveti Kozma i Damjan su bili vračevi (lekari), besrebrenici i čudotvorci. Braća su bila rodom iz Azije, od oca neznabožca i majke hrišćanke.

Imali su dar za isceljenje raznih bolesti, a kako su to od Boga dobili besplatno, besplatno su i lečili. Zato su u narodu bili poznati i kao besrebrenici, što znači besplatni lekari. Živeli su u skladu sa rečima Isusa Hrista “badava primiste, badava dajite”.

U to vreme carovao je u Rimu car Кarin. Pred njega doveli su gonitelji hrišćanstva ovu braću, okovanu u lance. Posle dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim Кozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga“.

Posle čuda učinjenoga nad samim carem, kad su ga čudesno iscelili od teške bolesti – car i sam izjavio svoju veru u Isusa Hrista i pustio braću. I oni su produžili da propovedeju hrišćanstvo i isceljuju bolesnike. Zbog toga što su se pročuli, pozavideo im je na slavi neki lekar, negdašnji učitelj njihov. Pod izgovorom da beru lekovite trave, izveo ih u planinu i pobio kamenjem. Ovi svetitelji su ubijeni 284. godine.

Posle smrti sahranjeni su onako kako su i živeli – zajedno, u mestu Feremanu. Legenda kaže da su svoja čuda nastavili da čine i posle smrti, te da su se mnogi vernici izlečili nakon poklonjenja njihovim moštima. Do danas je ostalo verovanje da se ovi sveci prizivaju u pomoć kod svake bolesti i nevolje.

Prema predanju, oni su lečili dodirom šake, a koristili su paru sa ključale vode i koristili su sugestivnu metodu. Srbi u Mađarskoj veruju da dete koje se rodi na ovaj dan, ako preživi deset godina, živeće tačno sto.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi, Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta – 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Dodaj komentar