Društvo

PRAVOSLAVCI SLAVE OGNJENU MARIJU: Evo koji važan običaj bi trebalo ispoštovati, ovu svetiteljku poštuju i muslimani

prtscr/spc

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Praznik Ognjena Marija, kao i praznici još dve svetiteljki koje se praznuju u avgustu – Blage Marije i Trnove Petke, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.

U tradiciji, Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, sveca čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Po priči, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet.

Međutim, kao i Sveti Ilija, i Marija pali i kažnjava ognjem. Zato se danas ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da ne valja “ni konac u iglu udenuti”. Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove na one koji su se usudili da rade na njen dan. Postoji poslovica koja kaže: “Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!”

Grmljavina na ovaj dan smatra se veoma lošim znakom. Narod kaže da to znači da je pred nama teška i sušna godina, bolest i siromaštvo. Ako danas prođemo bez nepogoda, veruje se, čeka nas napredak i mir.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u “velikim vodama”.

Dakle, nemojte ići na reku ili bazen danas, strpite se do sutra.

Ko je bila Ognjena Marija?

Sveta velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija je ranohrišćanska svetiteljka. Priča kaže da je od nje traženo da prinese žrtvu idolima i da je ubijena kada je to odbila. To se desilo oko 270. godine kada joj je bilo samo 16 godina.

Na ikoni se Sveta Marina predstavlja u običnom odelu sa krstom i palminom grančicom u ruci.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu. Mošti Svete Marine počivaju u istoimenom manastiru u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, a kako važe za čudotvorne posećuju ih i klanjaju im se i pravoslavci i muslimani.

Izvor: mondo.rs

Dodaj komentar