Društvo

Pozivi na vojne vežbe i za žene koje su služile vojni rok! NEOPRAVDANI IZOSTANAK košta 50 000 dinara ili 2 meseca zatvora!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem biće pozivani ovog i narednog meseca (dakle, u junu i julu) na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima, piše portal Mondo.rs.

Ova rečenica, koju je Ministarstvo odbrane navelo na kraju saopštenja o obuci vezista iz rezervnog sastava u Gornjem Milanovcu, najavila je nastavak učestalog pozivanja na obuku nekadašnjih vojnika, a danas rezervista.

Vojni poziv u poštanskom sandučetu kao i da dalje izaziva loše asocijacije u kolektivnoj svesti, iako je od poslednjeg rata prošlo 18 godina. A tih devedesetih godina prošlog veka poziv na vojnu vežbu zaista je mogao značiti i odlazak u rat, piše današnja „Politika“.

Aktuelno pozivanje rezervista postalo je tema medija i rasprava na društvenim mrežama, možda i zato što se trenutno obuka bivših vojnika u značajnoj meri sprovodi u Beogradu, gde zbivanja uvek lakše privuku pažnju javnosti.

„Pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom. Reč je o planskoj aktivnosti, jedina razlika je što sada sistem odbrane ima više novca izdvojenog za ovu namenu, pa je posle dužeg niza godina moguće organizovati vojne vežbe u nešto većem obimu“, kaže za „Politiku“ kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

A koliko će trajati vojne vežbe tokom predstojećeg leta?

Za neke samo jedan dan, za neke više dana, a za rezervne vojnike koje vojska želi da unapredi u rezervne podoficire 15 dana, što se odskoro sprovodi.

U vojsci ima novog naoružanja i tehnike sa kojima bi trebalo da se upoznaju oni koji su služili vojni roik pre 10 ili 20 godina, kažu u Ministarstvu odbrane.

Takođe, trebalo bi i da se oficiri teritorijalnih brigada upoznaju sa svojim vojnicima iz rezervnog sastava.

Novo je, za razliku od ranijih vremena, što se danas u „rezervu“ pozivaju i žene, one koje su kao i svi rezervisti koji se pozivaju na vežbe, prethodno odslužile vojni rok sa oružjem.

Važno je znati da se pozivi za vojnu vežbu moraju dostaviti najmanje 30 dana pre vežbe, a izostanak sa vežbe mora se opavdati najkasnije osam dana pre vežbe i to u ličnom kontaktu sa predstavnikom vojnoteritorijalnog organa, nekadašnjeg vojnog odseka.

Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak na vojnu vežbu su zdravstveni, egzistencija porodice, briga o nemoćnom licu….Za neopravdani izostanak zaprećena je kazna od 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

izvor: mondo.rs

Dodaj komentar