foto: Oksana Skendzic / ekpres.rs

Osmaci iz nekoliko beogradskih osnovnih škola započeli su protest ispred Ministarstva prosvete i traže ukidanje male mature i upisivanje srednje škole samo na osnovu prethodnog uspeha, ali i ostavku resornog ministra Mladena Šarčevića, piše portal „Ekspres“.

Protest je počeo u 13 časova, samo nekoliko sati nakon što je u medijima objavljena vest da su “procureli” rezultati testa iz matematike na maloj maturi. Informaciju medija potvrdio je i ministar Mladen Šarčević, koji je najavio smene odgovornih ljudi.

Đaci nose transparente: “Ministre ostavka!”, “Kradete nam budućnost”, “Poništite završni ispit”.

Đaci su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici, a potom su i zgradu ministarstva gađali jajima. Prema pisanju lista „Danas“ troje maturanata, koji su u ime okupljenih ušli u Ministarstvo prosvete da razgovaraju sa nekim o trenutnoj situaciji oko testova i polaganja prijemnog ispita, niko od nadležnih nije primio.

Foto: Vesna Andrić / danas.rs

Podsetimo, osmaci su juče polagali test iz maternjeg jezika, dok je za danas bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan i pomeren za četvrtak, budući da je test “procureo” na društvenim mrežama.

Đaci su se oragnizovali preko društvenih mreža, a iako u početku protestu nisu prisustvovali roditelji, oni su se kasnije pridružili svojoj deci.

foto: Oksana Skendzic / ekpres.rs

Međutim, iz Ministarstva prosvete navode da će se kombinovani test ipak polagati sutra, 19. juna jer su, kako navode, sve verzije rešenja objavljene na društvenim mrežama lažne!

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here