Društvo

“PONIŠTITE ZAVRŠNI ISPIT”: Protest osmaka ispred Ministarstva prosvete

foto: Oksana Skendzic / ekpres.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Osmaci iz nekoliko beogradskih osnovnih škola započeli su protest ispred Ministarstva prosvete i traže ukidanje male mature i upisivanje srednje škole samo na osnovu prethodnog uspeha, ali i ostavku resornog ministra Mladena Šarčevića, piše portal „Ekspres“.

Protest je počeo u 13 časova, samo nekoliko sati nakon što je u medijima objavljena vest da su “procureli” rezultati testa iz matematike na maloj maturi. Informaciju medija potvrdio je i ministar Mladen Šarčević, koji je najavio smene odgovornih ljudi.

Đaci nose transparente: “Ministre ostavka!”, “Kradete nam budućnost”, “Poništite završni ispit”.

Đaci su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici, a potom su i zgradu ministarstva gađali jajima. Prema pisanju lista „Danas“ troje maturanata, koji su u ime okupljenih ušli u Ministarstvo prosvete da razgovaraju sa nekim o trenutnoj situaciji oko testova i polaganja prijemnog ispita, niko od nadležnih nije primio.

Foto: Vesna Andrić / danas.rs

Podsetimo, osmaci su juče polagali test iz maternjeg jezika, dok je za danas bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan i pomeren za četvrtak, budući da je test “procureo” na društvenim mrežama.

Đaci su se oragnizovali preko društvenih mreža, a iako u početku protestu nisu prisustvovali roditelji, oni su se kasnije pridružili svojoj deci.

foto: Oksana Skendzic / ekpres.rs

Međutim, iz Ministarstva prosvete navode da će se kombinovani test ipak polagati sutra, 19. juna jer su, kako navode, sve verzije rešenja objavljene na društvenim mrežama lažne!

 

Dodaj komentar