Društvo Izdvajamo

Odložen test it matematike za male maturante – „Provaljen“ i kombinovani test

Zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, veče pred polaganje, 17. juna počeli su da kruže među osmacima. Zbog toga je Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo jutros, 18. juna da je polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo za četvrtak, 20. jun. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Prve televizije osim testa iz matematike za upis u srednju školu, “provaljen” je i kombinovani test.

printscreen / internet

Prema nezvaničnim saznanjima Prve televizije osim testa iz matematike za upis u srednju školu, “provaljen” je i kombinovani test.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete izjavila je za Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri.

„Ja sam dobila na Vajber navodno provaljen kombinovani test, odgovorno tvrdim, ovo što sam ja dobila nije test kombinovani, ostala je još jedna provera. Proveravamo da li je to test, ali svakako imamo rezervnu varijatnu“, rekla je Nedeljković.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za medije da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu.

„Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima da je detetu potreban novi jer je dosta pogrešilo.

Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo“, izjavio je Šarčević.

Ministar navodi i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno”.

Za sada se test iz matematike, prema najavama Šarčevića pomera za četvrtak, 20. jun, a mali maturanti polažu u sredu, 19. juna, prema planu, kombinovani test.

U proceduru vezanu za malu maturu ove godine je uključeno preko 2000 faktora koji imaju kontakt sa testovima, kaže Šarčević, pa je zbog toga trenutno angažovana i policija.

Podsetimo, zbog manipulacija sa testovima, mala matura je poništena 2013. godine pa su đaci upisivali srednju školu na osnovu uspeha iz osnovne škole.

I u osnovnim školama na području Zaječara objavljena su obaveštenja o pomeranju polaganja testa iz matematike.

Dodaj komentar