Zabava

POMRAČENJE SUNCA MOŽE DA VAM UNIŠTI FOTO-APARAT: Evo kako možete da ga zaštitite

Foto: freeimages/k_r_anoop

Ovo su samo neki od saveta vezanih za posmatranje i fotografisanje pomračenja Sunca, a svakako se preporučuje što kraće obavljanje ovih radnji kako ne bi bilo posledica ni po uređaje ni po vid posmatrača.

Pomračenje Sunca se očekuje u petak, a ovom spektaklu se raduju oni koji će iskoristiti ovaj spektakl i ovekovečiti ga snimcima i fotografijama. Slike Meseca i Sunca preplaviće internet i društvene mreže, pa su zato neophodni saveti i mere predostrožnosti kako bi posmatrači i njihove kamere bili na bezbednom.

Iako se ne radi o posmatranju golim okom, i fotografisanje Sunca može izazvati određene posledice. Radi se o šteti na uređajima koji se pritom koriste, ukoliko su određeni koraci preskočeni ili nisu preduzeti.

Objektiv u kameri se ponaša kao oko u ovakvim okolnostima, dakle, može pojačati svetlost i pretrpeti oštećenje. Zato je važno postaviti aparat tako da u isto vreme sačuvate i sebe i kameru, a da ipak dobijete dobre fotografije.

Neophodno je korišćenje malih solarnih filtera koji ograničavaju količinu svetlosti koja prodire u kameru i čuva je od prejakog osvetljenja. Sunce čak može i da ugrozi i vaše oči, pa se savetuje odvojenost od objektiva i korišćenje filtera.

Iste preporuke važe i za telefone, ali se pažnja skreće i na odbljeske prilikom fotografisanja. Svakako, savetuje se i da svaka radnja koja se tiče posmatranja ili snimanja treba da traje što kraće.

Treba podesiti još neke opcije, smanjiti količinu svetlosti i isključiti blic, kako bi se došlo do uspešnih slika, nasuprot tamnom nebu. Fotografije mogu propasti ukoliko kamere budu podešene na previše mračne uslove. Preporučuje se i dugi zum kao i što veći niz slika kako bi se došlo do najboljih.

Ako sledite ove savete i napravite dobre fotke u petak, slobodno nam pošaljite, ZaječarOnline će ih sa zadovoljstvom objaviti.

Srećno!

Izvor: telegraf.rs

Dodaj komentar