fbpx

Pomoć mladim poljoprivrednicima

Preporuka:

Preminuo sekretar ministarstva životne sredine koji je bio zaražen korona virusom

Državni sekretar u ministarstvu životne sredine, Branislav Blažić, koji je pozitivan na korona virus, umro je danas saznaje Blic. Ovo...

Zatvaraju se Popova plaža i Vanjin jaz: Kretanje Kraljevicom ograničeno

Zatvaranje izletišta Popova plaža i Vanjin jaz, kao i zabrana korišćenja svih javnih površina, parkova i dečijih igrališta za...

Saopštenje za javnost Osnovnog javnog tužioca u Zaječaru

Osnovni Javni tužilac u Zaječaru, Slaviša Dimitrijević, oglasio se danas posebnim saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti. Poštovani građani,kako...
- Reklama -

Mladi ljudi koji žele da ostanu na selu i bave poljoprivredom mogu da se prijave na konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima. Program za mlade spada u onu vrstu bespovratne pomoći ministarstva gde se podsticajna sredstva dodeljuje unapred, pre realizacije budućih investicija.

Prema rečima Saše Stamenkovića diplomiranog inženjera poljoprivrede za ekonomiku, iz PSSS „Agroznanje“ Zaječar, mladi  proizvođači koji su ranije bili upisani kao nosioci nekog drugog gazdinstva ne mogu da konkurišu, kao i oni koji su dobili podsticaje po ranijim konkursima za mlade poljoprivrednike.

„Za podsticaje mogu konkurisati mladi poljoprivrednici, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su upisali gazdinstvo u Registar poljoprivrednih gazdinstava u periodu od 1. januara 2018. godine. Treba da budu punoletni na dan podnošenja prijave, kao i da u ovoj godini navršavaju 40 godina života.
Novčana sredstva u okviru programa za mlade namenjena su razvoju i unapređenju primarne biljne, zatim stočarske proizvodnje, kao i razvoju i unapređenju proizvodnje kroz nabavku kvalitetnih priplodnih grla, istakao je Stamenković.

Nabavka mašina i opreme namenjenih primarnoj proizvodnji odnosi se na biljne kulture u zaštićenom prostoru, voće, grožđe, povrće, cveće, aromatično i lekovito bilje (i njihovu berbu), kao i primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

„Moguće je takođe ostvariti pravo na podsticaje za opremu, mašine za obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje, đubrenje i transport, ali i za navodnjavanje“, rekao je Stamenković.

Proizvođači ukoliko nameravaju da nabave goveda mlečnih, kombinovanih i tovnih rasa, ovce, koze i svinje mogu konkurisati za sredstva. Pčelari mogu podneti zahtev za nabavku selekcionisanih pčelinjih matica.

„Mladi stočari mogu konkurisati za podsticaje ukoliko mašine i oprema pripadaju kategoriji za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane, zatim za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka. Takođe, podsticaji su namenjeni za nabavku mašina i opreme kojom se štiti dobrobit životinja, proizvodnju konzumnih kokošjih jaja, kao i za nabavku pčelarske opreme“, naglasio je Saša Stamenković iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe „Agroznanje“ Zaječar.

Proizvođač da bi podneo prijavu na konkurs ne sme da ima nerealizovanih investicija za koje mu je ranije odobreno pravo na podsticaje i ne koristi ih po nekom drugom osnovu poput subvencija, drugih podsticaja, ili donacija, kao i da investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja. Ne sme biti nikakvih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Takođe, moraju biti izmirene poreske obaveze prema republici i lokalnoj samoupravi.

Posle podnošenja prijave na konkurs, Uprava za agrarna plaćanja razmatra dospelu dokumentaciju i utvrđuje ispunjenost uslova za dodelu podsticaja, formira se rang lista i to u slučaju kada je ukupan iznos namenjen mladim poljoprivrednicima premašen, odnosno veći od raspoloživih sredstava. Rešenjem se inače, utvrđuje iznos podsticaja koji će biti uplaćeni na namenski račun mladog proizvođača.
Podsticaji su utvrđeni u visini od 75% vrednosti realizovane investicije bez poreza na dodatu vrednost. Najviši iznos podsticaja po proizvođaču je milion i po dinara.

Prijavljivanje traje do 31. decembra 2019. godine. Kompletan konkurs, lista prihvatljivih investicija i potrebnih formulara za prijavu, mogu se pronaći na linku

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: