Izdvajamo Kultura

Položeni venci na spomenik glumcu Zoranu Radmiloviću u Zaječaru, povodom 35 godina njegove smrti

FOTO: zajecaronline.com

Povodom 35 godina smrti velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića, glumci Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović”, Nataša Petrović, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević, položili su cveće na njegov spomenik u Zaječaru.

Od kada je spomenik podignut 2008. godine, svake godine 21. jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih glumaca i najvećih komičara.

FOTO: zajecaronline.com

Glumac zaječarskog pozorišta Branislav Mijatović, kaže da je san svakog glumca iz Zaječara da postane glumac kao Zoran Radmilović.

„Raditi u pozorištu koje nosi ime Zorana Radmilovića nije odgovornost samo prema Zoranu, već i prema svom snu. Svaki glumac koji odraste u Zaječaru sanja da bude kao Zoran, tako da je rad u zaječarskom teatru za mene poštovanje sopstvenog sna preko lika i dela velikog glumca”, kaže glumac zaječarskog pozorišta Branislav Mijatović.

Branislav Mijatović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je rekao da su veliki majstori glume među kojima je i Zoran Radmilović, od pojedinih uloga napravili sjajne zvezde koje i danas sijaju neprolaznim sjajem, kao što uloge u pozorišnim predstavama: „Kralj Ibi” i „Radovan III”, u TV serijama „Priče iz Nepričave”, „Majstorska radionica”, filmu „Maratonci trče počasni krug” i mnoge druge uloge.

„U zaječarskom pozorištu sa velikom pažnjom i ljubavlju decenijama negujemo uspomenu na našeg velikog glumca Zorana Radmilovića. Naredne godine planiramo obeležavanje dva velika jubileja: 30 godina pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića” i 75 godina od osnivanja zaječarskog pozorišta. Mi koji ovde s ljubavlju negujemo sećanje na Zorana kroz festival i mnoge akcije u Pozorištu, ovih meseci smo sprečeni, kao i druge kolege, da radimo. Nadamo se da će i ova muka uskoro proći i da ćemo moći u drugoj polovini oktobra da održimo 29. festival u spomen nanašeg velikog Radmilovića. Nadamo se da krajem avgusta nećemo odložiti ’Antika fest’ na Romulijani i Međunarodnu likovna koloniju u Gamzigradu. Takođe, za početak naredne pozorišne sezone imamo spremnu premijeru predstave ’Bliži nebu’, po tekstu i u režiji Željka Hubača, čija je generalna proba održana krajem juna. Predstavom ’Kazabalkan’ Irfana Mensura planiramo da zatvorimo ’Dane Zorana Radmilovića ”, ističe direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Vladimir Đuričić, direktor NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21. jula 1985. u Beogradu. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

FOTO: zajecaronline.com

Prvi put se u glumi oprobao u KUD “Ivo Lola Ribar”. Nakon toga je upisao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i započeo karijeru u “Beogradskom dramskom pozorištu” (1962—1968), u kome najpre nastupa u manje značajnim predstavama. Član “Ateljea 212” postao je 1968. godine i u njemu je glumio sve do smrti.

Legendarni Radmilović svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985. uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio. Iako je ostvario niz uspešnih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, sve su one ostale u senci njegovih “Kralja Ibija” i “Radovana III”.

FOTO: zajecaronline.com

2 komentara

 • 🖤 preminuo….ali nije umro…jer je besmrtan.
  Jer je Zki genijalni lav…ne mis…Timocki lav…Mi klinci gledali smo ga uzivo… na pozornici … ponovo ,ponovo..i.ponovo…. otvorenih usta…U to izuzetno, izuzetno strogo vreme…😃 U istim predstavama i istim ulogama ..u kojima nikada nije bio isti…Jer nas je ucio da pravi ljudi…nikad nisu kukavice i puzavci …..Uzivo…oci u oci……😃Genijalni ,hrabri..i uvek ponosni i uspravni Timocanin… Zajecarac… Lav bre.
  A ljudi su se bezbroj puta kladili …kada ce sivoliki da dodju da ga hapse….. posle predstave…..za 5 , 15 ili 25 minuta…Nikad nisu secovali na duze…😃😃
  Da hapse Zokija legendu…😃😃 I gde su sada svi ti
  opasni sivoliki….?? Ko njima polaze vence…i gde
  ??
  I gde su ti njihovi bronzani ,muski ,brkati likovi i siluete…😃 A Zoki …on je tu gde je… Zauvek 😃😃
  I svom rodnom gradu..u svom glavnom gradu…i svuda okolo…Zauvek…
  Jer je u srcima njegovih obicnih ljudi.. Najobicnijih…Onih kojima je ponekad umeo da govori tuzne i nezne.. ili gromoglane stihove i.misli velikana …cak i u 🚞 Ili.u troli ..gore prema Krstu i onoj gore kafani,,Veciti mladozenja,,…😃 …Ponekad..kada je bio na tom talasu….😃 .. Kao sto je i u srcima njihovih potomaka…Zauvek… Taj Lav… Lav Timocki. 🖤

 • sramota je samo kako se odrzava ceo taj deo oko spomenika.sve je u nekoj mahovini,sve je ispucalo ..ploce polomljene…kome je samo palo na pamet da sa onako poroznim pločama poploča sve ono??? bosko nicic je veliki muckaros i zna on zasto je to tako uradjeno…..basnoslovno to kosta..malo tamo malo ovamo..neka ti je na cast bosko ničiću!!!!!

Dodaj komentar