fbpx
Društvo Izdvajamo

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu

FOTO: Zajecar Online

Dan oslobođenja Zaječara svečano je obeležen polaganjem venaca na spomen-obeležje „Kosturnica“. Tim povodom, predstavnici lokalne samouprave i boračkih organizacija, prvi sekretar ambasade Rusije Vjačeslav Alikin, potpukovnik Branko Radojević, komandant Komande za razvoj Timočke brigade i predstavnici boračkih organizacija položili su vence na spomen obeležje „Kosturnica“ u Zaječaru.

Crvena armija je, na čelu sa srpskim borcima, oslobodila Zaječar od Nemaca, 8. oktobra 1944. godine, a posmrtni ostaci oko 1300 vojnika i oficira Crvene armije počivaju na „Kosturnici“.

FOTO: Zajecar Online

U tim borbama poginulo je 1226 boraca Crvene armije i 57 boraca NOR-a. Sahranjeni su širom istočne Srbije, da bi 1962. godine na ovom mestu bila podignuta spomen-kosturnica gde su pohranjeni posmrtni ostaci imenih i bezimenih boraca, naveo je Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

FOTO: zajecaronline.com

“Ovo je sigurno u istoriji Zaječara jedan od značajnijih datuma i moramo se uvek setiti tih ljudi, i odati im počast.

Nadam se da više nikada neće biti ovakvih povoda za obeležavanje, već da ćemo sa našim prijateljima iz Rusije i drugih zemalja, ekonomski sarađivati što više, da jačamo Zaječar i njihove zemlje”, poručio je Ničić.

Svečanosti povodom obeležavanja dana kada je Zaječar 1944. godine oslobođen u Drugom svetskom ratu prisustvovao je i Vjačeslav Alikin, prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji. On je poručio da ruski narod nikad ne zaboravlja veliki doprinos srpskog naroda za našu zajedničku pobedu protiv fašista.

“Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovde uz vas i puno hvala svim srpskim i ruskim herojima“, istakao je Alikin.

FOTO: Zajecar Online

Na današnji dan građani Zaječara svake godine odaju počast u znak zahvalnosti i sećanja na oslobodioce svog grada.

FOTO: Zajecar Online

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada Zaječara u Drugom svetskom ratu u salonu Gradske uprave u Zaječaru oganizovan je i prijem za predstavnika Ambasade Rusije Vjačeslava Alikina, predstavnike SUBNOR-a i komandanta Komande za razvoj Timočke brigade potpukovnika Branka Radojevića.

1 komentar

Dodaj komentar