fbpx

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu

Preporuka:

Gimnazijalci otputovali u Istanbul

Put Istanbula je juče, 18. februara krenula je grupa od 16 učenika, sa dve profesorke iz zaječarske Gimnazije. Oni...

Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih: Šta vi danas slavite, vino ili ljubav?

Svakog 14. februara ista priča. Jedni samo Svetog Trifuna priznaju za "srpskog". Drugima je Sveti Valentin interesantan.Trećima je jedino...

Sedmoro šahista iz Zaječara na kadetskom prvenstvu centralne Srbije

Takmičari koji su ostvarili najbolje rezultate na školskim i opštinskim takmičenjima učestvovaće na kadetskom prvenstvu centralne Srbije u šahu,...
- Reklama -

Dan oslobođenja Zaječara svečano je obeležen polaganjem venaca na spomen-obeležje „Kosturnica“. Tim povodom, predstavnici lokalne samouprave i boračkih organizacija, prvi sekretar ambasade Rusije Vjačeslav Alikin, potpukovnik Branko Radojević, komandant Komande za razvoj Timočke brigade i predstavnici boračkih organizacija položili su vence na spomen obeležje „Kosturnica“ u Zaječaru.

Crvena armija je, na čelu sa srpskim borcima, oslobodila Zaječar od Nemaca, 8. oktobra 1944. godine, a posmrtni ostaci oko 1300 vojnika i oficira Crvene armije počivaju na „Kosturnici“.

FOTO: Zajecar Online

U tim borbama poginulo je 1226 boraca Crvene armije i 57 boraca NOR-a. Sahranjeni su širom istočne Srbije, da bi 1962. godine na ovom mestu bila podignuta spomen-kosturnica gde su pohranjeni posmrtni ostaci imenih i bezimenih boraca, naveo je Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

FOTO: zajecaronline.com

„Ovo je sigurno u istoriji Zaječara jedan od značajnijih datuma i moramo se uvek setiti tih ljudi, i odati im počast.

Nadam se da više nikada neće biti ovakvih povoda za obeležavanje, već da ćemo sa našim prijateljima iz Rusije i drugih zemalja, ekonomski sarađivati što više, da jačamo Zaječar i njihove zemlje“, poručio je Ničić.

Svečanosti povodom obeležavanja dana kada je Zaječar 1944. godine oslobođen u Drugom svetskom ratu prisustvovao je i Vjačeslav Alikin, prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji. On je poručio da ruski narod nikad ne zaboravlja veliki doprinos srpskog naroda za našu zajedničku pobedu protiv fašista.

„Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovde uz vas i puno hvala svim srpskim i ruskim herojima“, istakao je Alikin.

FOTO: Zajecar Online

Na današnji dan građani Zaječara svake godine odaju počast u znak zahvalnosti i sećanja na oslobodioce svog grada.

FOTO: Zajecar Online

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada Zaječara u Drugom svetskom ratu u salonu Gradske uprave u Zaječaru oganizovan je i prijem za predstavnika Ambasade Rusije Vjačeslava Alikina, predstavnike SUBNOR-a i komandanta Komande za razvoj Timočke brigade potpukovnika Branka Radojevića.

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: