fbpx
Društvo

Pogoršano zdravstveno stanje Saše Mirkovića

saša mirković
foto: telegram.rs

Saradnici i advokatica osumnjičenog Saše Mirkovića, nekadašnjeg člana SNS i predsednika skupštine Zaječara, nezadovoljni su tretmanom pravosudnih organa prema, kako smatraju, nevino optuženom Mirkoviću.

Govornici su izneli niz primedbi vlasti i državnim organima, a advokatica Nataša M. Tošić naglasila je da već treći dan ne zna gde se njen klijent nalazi jer je sud nije obavestio da je Mirković iz pritvora u Zaječaru prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, nakon što mu je pozlilo usled štrajka glađu i žeđu koji je započeo 11. septembra kada je i lišen slobode.
Prvi branilac okrivljenog Nataša M. Tošić potvrdila je da je njen branjenik zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačen u Beograd, istakavši da je o tome nije obavestio Osnovni sud u Zaječaru, iako je po slovu zakona u obavezi da to učini.

– Saša je prekjuče bez mog znanja prebačen u Specijalnu bolnicu u Beogradu i od tada nemam nikakvu informaciju o njemu.

Moja molba da posetim klijenta u Beogradu sudinica je odbila uz obrazloženje da će on biti vraćen u Zaječar.

To se nije dogodilo i nakon što sam juče više puta pokušala da je kontaktiram telefonom, ona je tek pre pola sata odgovorila da je izdala dozvolu za moju posetu. Jako sam zabrinuta za njegovo stanje i njegov život, s obzirom da Saša od prošlog ponedeljka ne uzima ni hranu ni vodu, navela je Tošić.

Ona je posebno istakla da je njenim neobaveštavanjem, kao prvog branioca, prekršen član 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama u kojem se kaže da svako ima pravo na pravično i suđenje u razumnom roku, kao i da je na ovaj način prekršeno ustavno pravo optuženog da ima neometan kontakt sa svojim braniocem.

– Meni se u dosadašnjoj praksi nije dogodilo da ne mogu da stupim u kontakt sa svojim branjenikom, ali sam očekivala da se to može desiti u ovom postupku jer je bio veoma medijski propraćen, smatra Nataša M. Tošić.

Saša Rudić, dugogodišnji telohranitelj nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, a sada predsednik Narodnog radničkog pokreta, rekao je da je njegov pokret trebao da sarađuje sa Sašom Mirkovićem na izborima u Beogradu, ocenivši da je Mirković uhapšen zbog politike, a nikako zbog nekog krivičnog dela.

– Hapšenje političkih protivnika nije ništa novo u fašističkim zemljama i nas to ne iznenađuje.

Šokira me samo nehuman odnos prema ovom čoveku, kojem je pokušano da se stavi na teret sve i svašta, kao i činjenica da njegova porodica i najbliži saradnici ne znaju gde se nalazi, rekao je Rudić.

On se zapitao “u kojoj mi to zemlji živimo kada advokatica okrivljenog nema pojma gde joj se klijent nalazi”, uporedivši aktuelnu vlast sa nekadašnjim represivnim režimom Augusta Pinočea u Čileu.

preuzeto: danas.rs

2 komentara

Dodaj komentar