Kultura

Poentles Zaječarke Danice Pavlović prkosi zaboravu

Stolnjaci, zavese, šustikle, rukavice, ogrtači, rađeni tehnikom poentlesa izloženi u Galeriji Radul begovog konaka privukli su veliku pažnju Zaječaraca i pokazali da ono što je originalno i autentično ima neprocenjivu vrednost.

U galeriji Radul begovog konaka u Zaječaru sinoć je  otvorena izložba ručnih radova u tehnici  „poentles“ autorke Danice Pavlović. Ovo je njena deseta izložba, a izradom poentlesa se bavi preko četrdeset godina.

 

Danica Pavlović do sada je  izvezla na hiljade stolnjaka, šustikla i zavesa. Poentles je kombinacija heklanja, šivenja i veza, a kako kaže, poentles je proces prilično dug i zahteva strpljenje.

Danica Pavlović

“Poentles je ručni rad u kome najviše dolaze do izražaja mašta i veština. Na početku, dok sam još učila kako se to radi, sve mi je izgledalo komplikovano, ali  tehniku poentlesa brzo sam savladala i danas pokušavam da  izradu ovog specifičnog ručnog rada prenesem mlađim generacijama”, kaže Pavlović.

Na izložbi je prikazano preko 50 ručnih radova, a izložba je bila prodajnog karaktera. Ovo je Danicina deseta izložba, a do sada je imala 3 grupne i 7 samostalnih izložbi.

“Prva moja izložba je održana 1998. godine u Ćićevcu, a nakon toga su se ređale i ostale.Uvek su bile dobro posećene, jer ljude vole da vide ručni rad, a i prepoznaje se da ja to radim s ljubavlju. Uprkos godinama i dalje radim, jer me ručni rad odmara”, kaže Danica Pavlović.

Danica Pavlović je rođena u Kruševcu i ima 72 godine. Predsednica je Udruženja “Zlatna jesen” pri Centru za socijalni rad.

Sinoćnu izložbu u Radul Begovom konaku je otvorila zamenica gradonačelnika Marina Milić.

“Čast mi je i zadovoljstvo, da dođem u ovakvom prostoru gde mogu da se vide ovakvi divni ručni radovi i ovo treba da se ceni i poštuje.Nadam se da će buduće generacije shvatiti značaj ovakvih radova”, istakla je Milić.

Izložba se u Radul begovom konaku može razgledati do 5. novembra.

 

 

Dodaj komentar