Društvo Izdvajamo

Podsticaji po košnici pčela u 2020. godini

foto: pixabay.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Pčelari i u ovoj godini mogu ostvariti pravo na podsticaje po košnici pčela. Do kraja maja traje podnošenje zahteva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja.

Zahtev se popunjava na propisanom obrascu koji se može pronaći i odštampati na sajtu uprave. Takođe, pčelari se mogu javiti Poljoprivrednoj savetodavnoj službi “Agroznanje” u Zaječaru gde mogu dobiti zahtev i potrebnu pomoć savetodavaca u popunjavanju zahteva. Direktno podnošenje zahteva u elektronskom obliku je moguće, preko e-uprave, ali u ovom slučaju procedura je nešto komplikovanija, s obzirom na to da pčelari moraju imati računarsko znanje i aktiviran elektronski potpis na ličnoj karti.

Uslov za ostvarivanje podsticaja po košnici imaju poljoprivredni proizvođači koji se bave pčelarstvom, odnosno imaju upisano najmanje 20, a najviše 1000 košnica u Registru poljoprivrednih gazdinstava.. Ukoliko imaju preko 1000 košnica, isplatiće im se iznos adekvatan ovom broju. Pored broja košnica, pčelari moraju obavljati redovno oktobarske i aprilske preglede, ali i da svaku promenu stanja u pčelinjaku prijavljuju Upravi za trezor u roku od najviše 30 dana od nastanka promene. Nedavnom izmenom uredbe kojom se određuju podsticaji u poljoprivredi, definisan je novi iznos od 800 dinara po košnici, koji je u odnosu na prošlu godinu povećan za 80 dinara. Podnošenje zahteva traje do 31. maja, a isplata podsticaja se vrši direktno na namenski račun gazdinstva koji je evidentiran u registru.

Piše: Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

 

Dodaj komentar