Društvo Kultura

PODSEĆANJE NA ZLATNO DOBA SRPSKE ISTORIJE: Promocija knjige “Svi naši oslobodilački ratovi” u zaječarskoj Gimnaziji (VIDEO)

“Svi naši oslobodilački ratovi” naziv je knjige koju je autor Slobodan Cokić, inače pukovnik u penziji danas promovisao učenicima zaječarske gimnazije.

Cilj objavljivanja knjige, koja obuhvata period dešavanja u Srbiji od Prvog srpskog ustanka do ratova krajem 90’tih godina prošlog veka, je da podseti mlađe generacije na zlatno doba naše istorije.

“U ovoj knjizi ima elemenata i činjenica koje široj javnosti nisu poznate. Ima četiri poglavlja i upravo to četvrto poglavlje govori o mom učešću u ratu na teritoriji Metohije 1999. godine i moje lične doživljaje i istinite priče”, kazao je Slobodan Cokić.

Kao maturant koji je zaječarsku gimnaziju završio davne 1967. godine, Cokić ističe da se odrastanje generacije srednjoškolaca pre pola veka znatno razlikovalo od današnjeg vremena.

“Tada smo sasvim drugačije živeli, sa drugim motivima. Tada nije bilo mobilnih telefona, interneta i ostalo. Danas želimo da podsetimo našu mladu generaciju na zlatna doba srpske istorije”, rekao je ovaj pukovnik u penziji.

Knjiga “Svi naši oslobodilački ratovi” promovisana je već u Boru i Negotinu, a na ideju da je napiše autor je došao nakon niza predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice Balkanskih ratova.

Dodaj komentar