Kultura

Počelo obeležavanje Dana Narodnog pozorišta Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović“

Program obeležavanja Dana pozorišta, kada se navršava 75 godina od prve premijere profesionalnog zaječarskog teatra, započeo je sinoć fantastičnim koncertom Gudačkog električnog kvarteta “Dinamika music”. Prikazan je i dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću “Glumčina”, a 2. febrauara publiku očekuje predstave “Don Žuan se vraća iz rata” Edena fon Horvata u adaptaciji I režiji Irfana Mensura.

Virtouzi na električnim violinama predvođeni idejnim tvorcem i vođom kvarteta Katarinom Ranić Čavić večeras su započeli 10. jubilarnu koncertnu sezonu izvođenjem novog koncertnog projekta VIVA LA VIDA“ .

Izveli su dela klasične muzike, ali i kompozicije iz poznatih filmova, odabrane narodne pesme i rok kompozicije u originalnoj obradi DJ Grapelija. Naime, Dinamiku čine akademski muzičari školovani na Akademijama u zemlji i inostranstvu. koji sjedinjuje muziku kroz vreme od Vivaldija do Majkla Džeksona. Kako ističu, oni su prvi u Srbiji  počeli da izvode remiks najpoznatijih kompozicija klasične muzike s ciljem popularizacije kvalitetne muzike među mladima. Zaječarska publika je bila oduševljena neobičnom kombinacijom električnih violina sa di-džejom i burnim aplauzom nagradila izvođače posle  svake kompozcije.

Program posvećen jubileju pozorišta nastavljen je prikazivanjem dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću “Glumčina”.

Film je rađen u produkciji „Siti grupe“ iz Niša, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.

Film “Glumčina” o velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću koji je  svojim jedinstvenim darom obeležio drugu polovinu 20. veka i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije, naišao je na odličan prijem kod publike koju je raznežio i oduševio.

U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Vladimir Đuričić, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj i Ljuba Milunović.

Obeležavanje Dana pozorišta nastaviće se u sredu 2. februara u 20.00h izvođenjem premijere predstave “Don Žuan se vraća iz rata” Edena fon Horvata u adaptaciji I režiji Irfana Mensura. Premijeri će predhoditi otvaranje izložbe slika, grafike i crteža akademskog slikara iz Beograda, Luke Dedića.

Dodaj komentar