Društvo

POČELA BESPLATNA ŠKOLA WEB DIZAJNA ZA OSNOVCE

foto: radiomagnum.rs

Juče je u Tehničkoj školi u Zaječaru počela sa radom Zimska škola WEB dizajna, namenjena učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola, koja će trajati do 9. februara. 34 učenika steći će nakon ovoga prva znanja o WEB dizajnu.

Predviđeno je oko sedam termina za edukaciju, po dva sata dnevno, u više grupa. Za ukupno 14 sati učenja deca bi trebala da nauče osnovne stvari. U toku letnjeg raspusta u planu je i nastavak ove škole.

-Učenici su se sami prijavljivali preko nas, nastavnika i psihologa u svojim školama. Zastupljeni su učenici iz svih osnovnih škola sa područja Grada Zaječara. Ovakvu edukaciju smo organizovali i pre tri godine i tada je bilo veliko interesovanje. Zato smo odlučili da je opet organizujemo kako bi opismenili i ovu drugu generaciju WEB dizajna, kaže predavač Dejan Nikolić, profesor elektro grupe predmeta u Tehničkoj školi.
On ističe da rad na računaru nije samo kucanje, gledanje filmova i igranje igrica i da je ovo nešto konkretno.

-Deca treba da usmere svoj rad i na nešto korisno, što može kasnije nekada da im donese i pristojnu zaradu, ako im to postane zanimanje. Za ovo vreme oni mogu da steknu osnovno znanje, da saznaju šta je WEB dizajn, kako se kreira i neke osnovne prikaze. Za njihov nivo to je sasvim dovoljno kada krenu na vreme. Kasnije, kad stignu do srednje škole oni mogu da nauče i mnogo više i da konkretno realizuju neke stranice, izradu WEB stranica i slično, dodao je Nikolić.

On dodaje da bi voleo da škola postane i tradicionalna. Ova škola je inače besplatna za učenike.
-Mi bi voleli da se i preko nekog projekta predvidi ova škola kao neka delatnost učenika ili rad učenika preko raspusta, pošto oni u to vreme nemaju skoro nikakve zanimacije, pa da im ovo bude neko vreme koje će iskoristiti za sticanje novih znanja. Ja očekujem da će se ovakva edukacija organizovati i narednih godina, ističe Nikolić.

Ovakva škola rađena je i pre tri godine u realizaciji Regionalnog centra za savete, a sada je organizovana samostalno. Profesor Nikolić kaže da ideja nije nova, ali da je to veoma značajno za učenike osnovnih škola. Interesovanje učenika je veliko, jer mnogi od njih žele da nauče nešto korisno. U narednom periodu sve će zavisiti od profesora i njihovog slobodnog vremena, jer oni ovaj posao besplatno obavljaju za dobrobit đaka.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar