Izdvajamo Kultura

„Petrijin venac“ oduševio zaječarsku publiku, „Zoranov brk“ glumici Jovani Gavrilović (FOTO)

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Jovana Gavrilović, glumica; FOTO: zajecaronline.com

Pete festivalske večeri na 28. „Zoranovim danima“ u Zaječaru, publika je uživala u predstavi „Petrijin venac“ Ateljea 212 iz Beograda. Nagradom „Zoranov brk“ nagrađena je mlada glumica Jovana Gavrilović.

U Ateljeu 212 „Petrijin venac“ prvi put je postavljen 1976. godine. Tada je adaptaciju Mihailovićevog teksta i režiju potpisala Ognjenka Milićević. Novo čitanje romana Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i dramatizaciji Mile Mašović Nikolić, u takmičarskoj je konkurenciji na festivalu u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

Lik žene sa sela teške životne sudbine oživele su tri glumice. Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica. Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, a Petriju kao udovicu Milica Mihajlović.

FOTO: zajecaronline.com

Pored njih tri, u predstavi koja prikazuje borbu žene koju u životu gnječi patrijalni sistem vrednosti, igraju i Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

FOTO: zajecaronline.com

Glumcu Tihomiru Staniću uručena je povelja u znak zahvalnosti za učešće na 28. „Zoranovim danima“ u Zaječaru.

Dramaturškinja Mila Mašović Nikolić je bogatstvo Petrijinog lika spojila u tri lica jedne žene smeštene u različite faze života i društva. Bez obzira na različito vreme, Petrija je svaki put marginalizovana, samo što je kontekst drugačiji. Ova uzbudljiva dramska forma utiče na publiku da se suoči sa pitanjima koja proizilaze iz patrijahalnog sistema vrednosti i porazmisli o njima.

FOTO: zajecaronline.com

Sve tri Petrije bile su više nego ubedljive-. Po oceni stručnog žirija, izdvojila se Jovana Gavrilović, kojoj je kao glumici večeri pripao „Zoranov brk“.

„Jako sam ushićena. Nisam se baš tome nadala. Sa druge strane, nekako posebno vezano za ovu predstavu svaku nagradu doživljavam kao jednu kolektivnu nagradu. Srećna sam i zbog sebe i zbog ostatka ansambla i svih učesnika naše priče koju smo stvarali i stvorili. Mislim da je to divno priznanje za nas“, kazala je glumica Jovana Gavrilović.

Jovana Gavrilović, glumica; FOTO: zajecaronline.com

Ona je dodala da su se svi trudili, da radeći Petriju, sva buduća igranja doživljavaju kolektivno.

„Nekako smo se trudili radeći Petriju da kroz rad i sva buduća igranja doživljavamo svi kolektivno. Tako da se nisam fokusirala posebno samo na gradsku, srednju Petriju, nego smo se bavili celokupnim životom te žene i uopšte ženom kao bićem u jednom trenutku. Sve je u jednoj ženi, negde u ovom univerzumu. Tako da se nekako na jedan čudan, magičan način, pojedinačno svi članovi ove predstave bavimo tim likom.

Za neke ona predstavlja nešto vrlo intrigantno, nešto što možda u životu nisam imala prilike da susretnem neku heroinu sa naših prostora, ženu snažnih kostiju, dobre cirkulacije, bistrog i brzog uma i velikog velikog srca. Tako da je trenutno doživljavam kao jednu ženu iz mašte koja bih, možda, volela da budem“, rekla je Gavrilović.

U sredu 23. oktobra na programu Festivala malih pozorišnih formi od 18 sati je predstava “Ima neka tajna veza” u kojoj igra Milan Dimić. Od 20 sati u zaječarskom teatru, šeste festivalske večeri, na programu je “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” banjalučkog pozorišta.

Kako je bilo na izvođenju predstave „Petrijin venac“ Ateljea 212 u Zaječaru, pogledajte u galeriji fotografija:

Dodaj komentar