fbpx
Društvo

PETLIĆI zaječarskog Crvenog krsta pokazali vršnjacima kako postupiti i pružiti prvu pomoć!!!

Povodom Svetskog dana pružanja prve pomoći najmlađi volonteri zaječarskog Crvenog krsta – učenici odeljenja II-2 OŠ „Ljuba Nešić“ održali su u petak 8. septembra na Trgu Nikole Pašića u Zaječaru pokaznu vežbu svojim vršnjacima.

Vežbom pod nazivom „Nezgode u kući – kako postupiti i pružiti prvu pomoć?“ ekipa takozvanih PETLIĆA između ostalog pokazala je prisutnima kako bebi ukazati prvu pomoć, šta učiniti ukoliko naiđemo na osobu bez svesti ili osobu koja se davi hranom, ali i kako povređenog staviti u bočni položaj.

Predrag Kocić, volonter zaječarskog Crvenog krsta podsetio je da je četvoro markiranata na čelu sa kapitenom Nikolom Radisavljevićem postiglo najbolje rezultate u realističkom prikazivanju povrede stanja i oboljevanja na Međuregionalnom takmičenju u pružanju prve pomoći koje je juna održano u Požarevcu.

“ Na pomenutom takmičenju u Požarevcu šestočlanoj ekipi petlića iz Zaječara pripalo je PRVO MESTO, dok je ekipa omladinaca, inače učenici srednje Medicinske škole pod vođstvom kapitena Dušana Kolelića osvojila PRVO MESTO u realističkom prikazivanju povrede stanja i oboljevanja i treće mesto u sveukupnom plasmanu.

Time su ekipe iz Zaječara obezbedile učešće na državno takmičenje Crvenog krsta Srbije koje će biti održano 29. i 30. septembra na Rudniku“, naglasio je Kocić.

 

Ponosna na svoje učenike, učiteljica Marija Jovović istakla je da su za samo godinu dana njeni učenici kao volonteri Crvenog krsta, bukvalno kroz igru naučili puno korisnih stvari, koje su danas prezentovali svojim drugarima.

„Ovo danas im je takoreći generalna proba za ono što nam predstoji, odnosno za državno takmičenje na kom ćemo krajem meseca učestvovati na Rudniku.

Učenici su jako zainteresovani i ja sam veoma ponosna na njih.

jer oni idu pravim putem…putem koji se tove život“, istakla je učiteljica Jovović.

U pokaznoj vežbi učestvovali su i mališani iz publike…kojima su volonteri Crvenog krsta na kraju podelili korisne savete, ali i ceduljice sa brojevima telefona hitnih službi….da im se nađu u svakoj prilici!

Dodaj komentar