fbpx
Društvo

U Zaječaru performans posvećen ženama sa invaliditetom

„Mreža… IZ KRUGA – Srbija“ je u saradnji sa zaječarskim udruženjem „Rime“ u sklopu obeležavanja manifestacije „Nedelja žena sa invaliditetom“pripremila performans „STOP – MOŽE I DRUGAČIJE“ koji će biti izveden u sredu, 20. novembra u sali Muzičke škole u Zaječaru.

Jelena Cekić, psiholog u OŠ „Hajduk Veljko“ kaže da je ovu manifestaciju Savez organizacija „Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ uspostavila 2013. godine. Od tada se obeležava svake godine u periodu od 17. do 24. novembra.

“ Performans pod nazivom „STOP – MOŽE I DRUGAČIJE“ skreće pažnju na nasilje i diskriminaciju kojoj su izložene žene sa invaliditetom, ali i sve druge ranjive grupe, posebno mladi koji tek stupaju u partnerske odnose“, kaže Cekić.

Prema njenim rečima, u izvođenju performansa učestvuju učenici osmog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara.

Scenario performansa napisao je Stevan Jovanović, profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“.

Materijal za scenario u vidu dijaloga i opisa problema nasilja u partnerskim odnosima starijih osnovaca dobijen je tokom radionica koje je sa učenicima Osnovnih škola „Desanka Maksimović“ i Hajduk Veljko“ realizovala Jelena Cekić, psiholog u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ Zaječar.

Izvođenje performansa zakazano je za 18 sati, a finansijski ga je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ je savez organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom. Udruženje građana „Rime“ iz Zaječara je članica „Mreže“od 2017.godine.

Dodaj komentar