fbpx

PANEL DISKUSIJA: Diskriminacija je prisutna na svakom koraku, samo je pitanje da li ćemo je prepoznati (VIDEO)

Preporuka:

U Timočkoj Krajini u planu izgradnja oko 100 mini-hidroelektrana

Na teritoriji Srbije prema podacima sa sajta elektrosrbija.rs planirana je izgradnja preko 850 mini-hidroelektrana (MHE). Oko 100-ak mini-hidroelektrana u...

Dnevni horoskop za NEDELJU – 19. januar 2020. godine

Mesec sve do kraja dana je u znaku Škorpiona, kada ćemo se napajati preko potrebnom energijom koja uvek dobro...

Iz minusa u plus: Živa skače za 15 stepeni

Iako bi trebalo da smo duboko zagazili u pravo zimsko vreme, u narednom periodu ne samo da ne možemo...
- Reklama -  

Danas je u prostorijama Omladinskog centra u Zaječaru održana panel diskusija pod nazivom „Prepoznavanje i procesuiranje slučajeva diskriminacije u obrazovno-vaspitnom sistemu“.

Na današnjem skupu predstavljen je Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, koji je usvojen u martu, 2016. godine, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Diskriminacija je prisutna na svakom koraku, samo je pitanje da li ćemo je prepoznati lako ili ne. Diskriminacija može biti direktna i tada ćemo je lako uočiti, ali može biti i prikrivena. Najčešće su diskriminisana deca iz marginalizovanih grupa, ali i deca koja su izuzetno talentovana, ali kojima se ne poklanja dovoljno pažnje i ne ulaže u njihov rad“, kaže Jovan Marinković, predstavnik „Otvorenog kluba“ iz Niša i dodaje:

„Mi smo danas zapravo želeli da osnažimo sve aktere, pre svega roditelje, nastavnike i uopšte zaposlene u obrazovnom sistemu, ne bi li što lakše prepoznali diskriminaciju i prijavili je“.

Diskusiju su danas vodili i predstavnici Dečje radosti, kao i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava iz Beograda.

„Analizirali smo konkretne slučajeve diskriminacije, najčešće one slučajeve koji su procesuirani od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Mi za sada nismo imali konkretne prijave za diskriminaciju na našoj teritoriji u okviru obrazovnih i vaspitnih institucija, što ne znači da ih neće biti. Upravo je i suština današnjeg panela otvaranje pitanja koja u budućnosti mogu biti problematična“, istakla je Marija Sebić, lokalna koordinatorka projekta „Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije“.

Panel diskusiju organizuje Udruženje građana „Dečja radost“ iz Zaječara u okviru projekta „Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije“.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst organizuje još jednu od mnogobrojnih akcija davanja krvi koje su u poslednjim mesecima sprovedene na teritoriji grada Zaječara. U saradnji sa Zavodom za...

Zaječarka Aleksandra Petković na bilbordima širom Srbije

Zaječarka Aleksandra Petković predstavljala je Srbiju na Međunarodnom turniru mladih fizičara u Poljskoj i sa svojim timom se u Srbiju vratila okićena bronzanom medaljom....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: