fbpx
Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

PANEL DISKUSIJA: Diskriminacija je prisutna na svakom koraku, samo je pitanje da li ćemo je prepoznati (VIDEO)

Danas je u prostorijama Omladinskog centra u Zaječaru održana panel diskusija pod nazivom „Prepoznavanje i procesuiranje slučajeva diskriminacije u obrazovno-vaspitnom sistemu“.

Na današnjem skupu predstavljen je Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, koji je usvojen u martu, 2016. godine, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Diskriminacija je prisutna na svakom koraku, samo je pitanje da li ćemo je prepoznati lako ili ne. Diskriminacija može biti direktna i tada ćemo je lako uočiti, ali može biti i prikrivena. Najčešće su diskriminisana deca iz marginalizovanih grupa, ali i deca koja su izuzetno talentovana, ali kojima se ne poklanja dovoljno pažnje i ne ulaže u njihov rad”, kaže Jovan Marinković, predstavnik „Otvorenog kluba“ iz Niša i dodaje:

“Mi smo danas zapravo želeli da osnažimo sve aktere, pre svega roditelje, nastavnike i uopšte zaposlene u obrazovnom sistemu, ne bi li što lakše prepoznali diskriminaciju i prijavili je”.

Diskusiju su danas vodili i predstavnici Dečje radosti, kao i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava iz Beograda.

“Analizirali smo konkretne slučajeve diskriminacije, najčešće one slučajeve koji su procesuirani od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Mi za sada nismo imali konkretne prijave za diskriminaciju na našoj teritoriji u okviru obrazovnih i vaspitnih institucija, što ne znači da ih neće biti. Upravo je i suština današnjeg panela otvaranje pitanja koja u budućnosti mogu biti problematična”, istakla je Marija Sebić, lokalna koordinatorka projekta „Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije“.

Panel diskusiju organizuje Udruženje građana „Dečja radost“ iz Zaječara u okviru projekta „Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije“.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar