Izdvajamo Kultura

Otvorena izložba „U čast Zoranu Radmiloviću“ Miloša Šobajića u Zaječaru (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru, otvorena je izložba slikara Miloša Šobajića. Izložba je otvorena u okviru 28. „Dana Zorana Radmilovića“, pod nazivom „U čast Zoranu Radmiloviću“.

FOTO: zajecaronline.com

Poznati slikar Miloš Šobajić otvorio je izložbu u Zaječaru, u okviru pratećeg programa „Zoranovih dana“. Šobajić je istakao da Zaječar ima divne ljude i da on želi samo da ulepša ovaj festival svojom izložbom.

FOTO: zajecaronline.com

Slikar Miloš Šobajić drugi put je u Zaječaru.

„Izlagao sam par puta prošle godine na istom ovom festivalu. Sada sam sa izložbom „Progon“ ponovo na festivalu. Veliko mi je zadovoljstvo što izlažem u Zaječaru, jer ovaj grad ima ljude koji su gradili srpsku istoriju. Odavde su Nikola Pašić, Živojin Pavlović, Zoran Radmilović, Svetozar Marković i ovaj divan narod u Zaječaru nastavlja tradiciju svojih slavnih predaka. 

Izabrao sam da zaječarskoj publici predstavim desetak mojih slika iz serije „Progon“. Za ovu priliku napravio sam portret Zorana Radmilovića, koji na mojoj slici grli nekoliko svojih junaka koje je igrao, kao što su Kralj Ibi i Radovan III. Nažalost, nisam ga poznavao lično“, istakao je Miloš Šobajić, slikar.

Miloš Šobajić, slikar; FOTO: zajecaronline.com

Izložbu je otvorio glumac Ivan Bekjarev.

„Šobajić je čovek koji je, po rečima mnogih stručnijih od mene, napravio veliki pomak u smislu razbijanja starog manirizma u slikarstvu. On je umetnik koji je zaslužan za nove tendencije u slikarstvu“, rekao je Bekjarev.

Miloš Šobajić i Ivan Bekjarev; FOTO: zajecaronline.com

Svake godine, Zaječaru i zaječarskoj publici za vreme festivala pruža se mnogo više od predstava. Ove godine program je bogat pratećim sadržajima, kao što su tribine, izložbe, promocije, poručio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

„Miloš Šobajić jedan je od najvećih živih srpskih slikara i kada on u nekom gradu postavi izložbu slika, to je ne samo čast za taj grad, već je kulturni događaj sezone. Šobajić je uradio i dizajn plakata festivala i poklonio zaječarskom pozorištu sliku sa motivima iz predstava Zorana Radmilovića. Zaječar je tokom ovih dana u oktobru postao prestonica kulture“, kaže Đuričić.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“; FOTO: zajecaronline.com

Bogat prateći program na „Zoranovim danima“

U utorak 22. oktobra, od pratećeg sadržaja na festivalu, biće organizovana promocija knjige „Uspomenar 3“. Promocija počinje od 19.30 sati, u foajeu zaječarskog pozorišta. Autor knjige je Milan Caci Mihailović, glumac i književnik iz Beograda, koji će ovom prilikom obeležiti i 50 godina rada.

FOTO: zajecaronline.com

U sredu 23. oktobra, od 11 sati, biće organizovana i izložba slika Draga Simića, dvogodišnjeg selektora Likovne kolonije “Gamzigrad”. Izložba će biti u Radul-begovom konaku u Zaječaru.

Od 12 sati, tribina na temu „Položaj i perspektiva mladih pozorišnih umetnika u Srbiji danas“. Moderator tribine je Željko Hubač. Tribina će biti održana u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

K.M.

Dodaj komentar