fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Kultura

Otvorena izložba slika “Igre”, Selene Vicković u zaječarskom muzeju (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

U okviru 29. festivala “Dani Zorana Radmilovića”, u Narodnom muzeju u Zaječaru otvorena je izložba slika “Igre”, autorke Selene Vicković.

Desetak slika, izloženih u zaječarskom muzeju, predstavljaju simboliku igračaka, motive ljudskih sećanja i percepcije prošlosti.

FOTO: zajecaronline.com

“S obzirom da je Selena sestričina Zorana Radmilovića, otvaranje ove izložbe u Zaječaru ima poseban značaj. Ova izložba je sastavni deo programa ovogodišnjeg festivala “Dani Zorana Radmilovića” i nadam se da će publika uživati u slikama ove vrsne umetnice”, rekla je dr Maja Živić, direktorka zaječarskog muzeja.

“Drago mi je što sam deo ovog festivala, što se svi trudite da ovaj festival opstane i u ovim vremenima. Za mene je ovo velika čast”, poručila je autorka izložbe Selena Vicković.

FOTO: zajecaronline.com

“Etape dela Selene Vicković su određene koliko njenim kretanjem kroz umetnost, tako još i snažnije, njenim seobama, izmeštanjima, uslovljenim snažnim determinišućim okvirima političke i društvene stvarnosti s kraja XX veka. Rane slike, vizualno agresivne, živahne i nesigurne u priči o sopstvenom (autorskom, ženskom) identitetu, o hedonističkoj, bezbrižnoj pozi, o ”detetu u pozorištu dosade”, otvorile su vremenom jednu od najvažnijih ženskih priča u srpskom savremenom slikarstvu. Od društvene debitantkinje, kako smo mogli da je zamislimo na početku, do lišavanja i unutrašnje emigracije u nastupajućem neukom i nezaustavljivom arhaizovanom modelu žene, neotradicionalizmu i novom konzervatizmu srpskog društva i kulture, posebno i paradoksalno posle 2000. godine. Dok je ranim delom započela stvaranje fantazije o ženi i maskiranje sebe u objekt muškog pogleda, delom posle 1990. godine došla je do razaranja te iste fantazije, izmeštanja sebe-subjekta i sebe-objekta iz igre u kojoj bi ”muški pogled” imao bilo kakav značaj”, navodi se u knjizi dr Lidije Merenik “O umetnosti Selene Vicković”.

FOTO: zajecaronline.com

Selena Vicković je rođena 1958. u Beogradu, gde je i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti 1982. godine. Kao stipendista francuske vlade je bila na specijalizaciji na Ecole Nationale Su–perieure des Beaux–Arts u Parizu 1984–86. Magistrirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1988, gde predaje na predmetima Crtanje i Slikanje 1989–99, i ponovo od 2013. godine. Dobitnica je nagrade Salona savremene umetnosti Monrouge, Pariz 1999. Inače, Selena Vicković je sestričina Zorana Radmilovića.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

K.M.

Dodaj komentar