U galeriji Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ posetioci mogu pogledati izložbu pod nazivom „Iz ratnog dnevnika 1914-1918“, koju je priredila kustoskinja Milena Milošević Micić. Pored izložbe  predstavljen je i dokumentarni film „Ratni dnevnik Stojana J. Jevtića iz Prvog svetskog rata 1914-1918“.

Izložba promatra sudbine Knjaževčana, učesnika Prvog svetskog rata, iz ugla Stojana Jevtića, kao i tadašnje socijalne i  geopolitiočke teme, ali i  odnosa naroda Srbije prema državi i vojsci.

Stojan J. Jevtic je bio učesnik Prvog svetskog rata, tokom kojeg je vodio svoj dnevnik, koji sada predstavlja upriličen istorijski dokument od preko 300 stranica.

“ Sve  sredine imaju svoje male, a zapravo velike junake, koji su svoje porodične živote, svoje mladosti, trenutke svoje najveće snage zapravo posvetili ovoj državi.Upravo zbog toga treba da ih  uvek slavimo, a ne samo u godinama jubileja .“ Milena MIlošević Micić, povodom otvaranja izložbe.

Stojan J. Jevtić je bio pripadnik Trećeg mitraljeskog odeljenja Timočke divizije i kroz svoj dnevnik opisao je svoj put vojnika Prvog svetskog rata, osvrćući se na odnos saveznika prema srpskoj vojsci, kao i ratnim izazovima  sa kojima se suočavala Timočka divizija.

Stojan J. Jevtić se u februaru 1919.godine vratio u rodni Knjaževac, prevalivši sve nedaće  Velikog rata i svoj obimni dnevnik završio rečenicom sa kojom i počinje njegova saga „Bio je lep dan“.

Izložbu možete pogledati u galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru do 22. marta. 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here