fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Politika

Otvorena birališta širom zemlje, Zaječarci glasaju na 69 biračkih mesta

ilustracija/pixabay.com

U Srbiji se održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Građani danas glasaju za nov sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mesta. Birači će svoje glasačko pravo moći da ostvare uz važeću dokumentaciju, ličnu kartu ili pasoš. Zbog epidemije korona virusa, biračima se preporučuje da na glasanje dođu sa maskama i rukavicama.

U Timočkoj krajini, lokalni izbori održavaju se u Boljevcu, Knjaževcu i Sokobanji.

Na teritoriji Grada Zaječara pravo glasa ima 51.015 birača, koji će glasati na 69 biračkih mesta.

Dva biračka mesta u Kotlujevcu, na koja su građani ranije glasali u školi “Hajduk Veljko”, zbog renoviranja ove škole, premeštena su u zgradu Centra za kulturu u Kotlujevcu.
Raspisani su i izbori za članove Saveta Mesne zajednice Vratarnica. Za članove Saveta Mesne zajednice Vratarnica predloženo je ukupno 10 kandidata, a bira se 5 članova Saveta.

Biračka mesta biće otvorena od 7 do 20 sati. Birači u inostranstvu moći će da glasaju na više od 40 biračkih mesta van Srbije.

Prema podacima Cesida i Ipsosa, izlasnost do devet časova je 5,2 % upisanih birača.

Na republičkim izborima birači mogu da glasaju za jednu od 21 izborne liste, a na pokrajinskim izborima birači mogu da glasaju za jednu od 9 izbornih lista. Izborna tišina počela je 19. juna u ponoć i završava se danas u 20 časova, kada se i zatvaraju biračka mesta.

Prve procene rezultata očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta, a zvanične konačane rezultate RIK će saopštiti najkasnije 96 časova od završetka glasanja.

Dodaj komentar