fbpx
Društvo Timočka krajina

OPREZ: Deda i unuk iz okoline Negotina pojeli otrovne pečurke! EVO I KOJE SU VRSTE NAJOPASNIJE…

Od početka jula 2018.godine u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja (NCKT) na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu već je zbrinuto pet pacijenata zbog trovanja pečurkama koje su brali u prirodi.

Dva pacijenta primljena su sa teškom kliničkom slikom, a reč je o dedi i unuku iz okoline Negotina koji su jeli gljive za koje su mislili da su “jajčare”, a radilo se o zelenoj pupavci koja je veoma otrovna. 

Istovremeno su u NCKT zbrinuta i tri pacijenta sa lakšim oblikom trovanja koji su pečurke “mlečnice” kupili na pijaci.

Stručnjaci kažu da je kod trovanja gljivama najvažnije potražiti pomoć lekara, jer su rezultati lečenja mnogo bolji ukoliko se u roku od 48 sati započne sa adekvatnim medicinskim zbrinjavanjem.

Simptomi trovanja pečurkama, razlikuju se u zavisnosti od toga koja se vrsta konzumirala.

– Ako je osobi odmah muka i povraća, to su one najblaže pečurke. Međutim, sve što inkubacioni period duže traje, reč je o daleko opasnijim.

Može proći nekoliko dana bez simptoma, ali kada se jave pada se u komu i tada je već kasno.

Kod trovanja zelenom pupavkom javlja se takozvani faloidni sindrom, zbog čega i ako se osobi na Vojnomedicinskoj akademiji promeni cela krv, teško joj se spasava život .

Klinički toksikolog u Centru za kontrolu trovanja VMA Tomislav Režić kaže da su, osim pacijenata koji su zbrinuti u toj ustanovi, imali 18 konsultacija poziva iz različitih zdravstvenih centara širom Srbije, a vezano za trovanje gljivama.

Apelovao je na građane da se uzdrže od branja i konzumiranja samoniklih, divljih gljiva ukoliko nisu dovoljno spremni i stručni da to urade bezbedno, a ako neko oseti simptome trovanja, prvo treba da izazove povraćanje, a onda da se obrati lekaru.

Uzorak pečuraka koji je osoba jela, takođe treba odneti lekaru.

U Srbiji, kako je rekao, ima oko 1.200 vrsta gljiva a veliki broj njih je bezvredan, a više desetina su opasno otrovne i mogu da dovedu do smrtnog ishoda. 

Ovo leto je vlažno i toplo što su idealni uslovi za pečurke u prirodi, te naš sagovornik očekuje još više problema vezanih za trovanje gljivama. 

U prethodnoj deceniji najteže su bile 2009. i 2010. godina kada je od trovanja gljivama umrlo šest, odnosno tri pacijenta. Prošle godine je bila suša, te je bilo manje lečenih trovanja i teških slučajeva i nije bilo smrtnih ishoda.

Evo i fotografija koje dokazuju da su na osnovu izgleda otrovne i jestive pečurke itekako slične, te ih je lako pomešati:

izvor: VESTI ONLINE /TELEGRAF.RS

Dodaj komentar