Srbija

Opozicija krenula u kampanju bojkota – prvi skup održan u Kragujevcu

foto: Pressek.rs

Bojkotovaćemo izbore na svim nivoima, a vlast formiranu nakon lažnih izbora nećemo priznati poručili su lideri opozicionih stranaka na skupu u Kragujevcu, organizovanom 19. februara. Predstojeći izbori, smatraju, pokazaće ko je opozicija Vučiću, a ko Vučićeva opozicija.

– Imamo nultu toleranciju za političke kalkulante šibicare i parazite. Bojkot svuda, i u republici i u pokrajini i na lokalu. Svi smo isti. Nema građana drugog reda. Građani Srbije zaslužuju normalan život i izborićemo se za to bojkotom na svim niovima, rekao je Miroslav Aleksić, iz Narodne stranke.

Janko Veselinović, predsednik pokreta za preokret poručio je Kragujevčanima, okupljenim na Đačkom trgu, da je srpska opozicija ujednjenija nego što je ikada do sada bila.

– Pre petanestak dana prihvatili smo Deklaraciju srpske opozicije. Srpska opozicija svaku vlast koja bude formirana nakon ovih lažnih izbora neće priznati i njeno formiranje smatraćemo kršenjem ustavnog poretka. Protiv takve vlasti borićemo se svim raspoloživim sredstvima građanske neposlušnosti dok ne obezbedimo fer i poštene izbore, rekao je Veselinović.

Boško Obradović, lider Dveri govor je počeo rečima da opozicija neće „učestvoati u rialiti šou Maje i Marijana“, aludirajući na Skupštinu Srbije, nazvavši pri tom opoziciju koja ne bojkotuje „opoziciona zvonca“.

– Kragujevac je prvi grad u kome se održava konvencja bojkota. Ovo nije grad Nikolića, ovo je grad velikih i važnih ljudi. Sve nas osramotio je Tomislav Nikolić. Ali to ne znači da Šumadija neće iznedriti sinove koji će pokazati državotvorni karakter, rekao je Obradović.

Nećemo imitaciju skupštine, nećemo imitaciju institucija, rekla je Sonja Pavlović iz Građanske platforme.

– Da li je Šumadija namerno odsečena od Srbije. Da li je čuvaju za Tomu Nikolića i njegovo jato iz Bajčetine, zapitala se Pavlović.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke rekla je da „zakon mora da važi za sve“, a prvi korak na tom putu je „borba za slobodne i poštene izbore“.

– Mi ne želimo da naše sestre ginu na naplatnim rampama, a da njihovi direktori letuju na Brionima. Ne želimo da nas predsednik reklamira kao jeftinu radnu snagu, a da naš predsednik i njegovi prijatelji piju najskuplja vina na jahtama, poručila je Rakić, dodajući da Srbija nije država već prćija naprednjačkih porodica.

Kragujevčanima se obratio i Konstantin Samofalov, iz Socijaldemokratske stranke, potsetivši okupljene na afere Krušik, doktorat Siniše Malog, ali i odlazak mladih, te da je „država Srbija osumnjičena za pranje novca i finansiranje terorizma“.

– Odluka o bojkotu nije bila laka. To nije idealno, ali je bila jedino rešenje. Bojkot nije cilj sam sebi. Cilj bojkota su slobodni izbori i slobodni mediji, rekao je Samofalov, dodajući da su organizacije poput „Srbija 21“ i onih koji su „zvezde Pinka postali preko noći“ lažna opozicija.

Marinika Tepić potsetila je Kragujevčane da „150 ljudi svakog dana pobegne iz Srbije, a sada treba neko da nas ubedi da se bori za budućnost naše dece“.

– Kažu da je bojkot beg sa megdana. Nije tačno, bojkot je danas pitanje časti. Bojkot znači reći ne lažima, reći ne farsi. Dajem vam reč, nećemo stati, rekla je Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, pomenuo je da je iz budžeta potrošeno 400 miliona evra na Železaru u Smederevu da bi je predali Kinezima, a u isto vreme smanjivane su plate i penzije, a zatim se obratio onima koji još uvek nisu izašli na ulicu.

– Koliko vam puta treba da vam Vučić obeća da će vam povećati plate i penzije, a da vam ih onda skine da biste podigli guzicu i izašli na ulicu, rekao je Trifunović.

foto: Pressek.rs

Na Đačkom trgu u Kragujevcu okupilo se oko 2.000 Kragujevčana. Među okupljenima su bili i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, kao i prvi čovek Narodne stranke Vuk Jeremić. Na kraju skupa okupljenima su se obratili organizatori najavljujući novi protest za subotu, 22. februar i pozvali sve prisutne u šetnju do gradske skupštine.

Izvor: Pressek.rs

Dodaj komentar