fbpx
Društvo Izdvajamo

Zaječarka Nevena Mušatović i Uroš Anđelković izabrani za Omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama

FOTO: instagram.com/unyouthdelegate_serbia

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2020/2021 su Zaječarka Nevena Mušatović i Uroš Anđelković.

Nakon javnog konkursa, testiranja najbolje rangiranih na osnovu prijava i nastupa najuspešnijih kandidata pred Komisijom za intervju i izbor, na osnovu zbira ocena, izabrani su Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2020/2021.

To su Nevena Mušatović iz Zaječara i Uroš Anđelković. Oni će predstavljati mlade Srbije na skupovima u Ujedinjneim nacijama.

Nevena ističe da joj je višegodišnje iskustvo u radu sa mladim ljudima pomoglo da postigne nešto što smatra vrhuncom svoje dosadašnje aktivnosti.

“Višegodišnje iskustvo u radu sa mladim ljudima mi je pomoglo da postignem nešto što smatram vrhuncom svoje dosadašnje aktivnosti na polju omladinskog aktivizma i politike – poziciju omladinskog delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama. Konkurs je bio otvorenog tipa, a na prijavu me je podstakao profesor fizike iz srednje škole, Mladen Šljivović”, kaže Nevena Mušatović za portal Zaječar Online.

Šta znači biti omladinski delegat?

“Svake godine interese mladih Srbije zastupaju omladinski delegati – jedna devojka i jedan dečko, a odabir delegata se vrši u više faza. Nakon brojnih testiranja, koja podrazumevaju proveru znanja engleskog jezika, rada Ujedinjenih nacija, omladinskog aktivizma, politike, kao i veštine javnog nastupa, vrši se selekcija i najbolje rangirani idu u finalnu fazu – intervju sa komisijom koju čine predstavnici ministarstava, omladinskih organizacija, UN-a… Nakon tog intervjua, biraju se delegati čiji mandat traje godinu dana. U 2020/2021. godini, delegati smo Uroš Anđelković i ja.”

Šta se od vas dvoje očekuje u Ujedinjenim nacijama?

“Od nas se očekuje da na najbolji mogući način zastupamo interese nas, mladih ljudi, da znamo koji su problemi sa kojim se svakodnevno susrećemo i na koji način ih možemo rešiti. Oduvek sam volela rad sa mladim ljudima, ali i diplomatiju, tako da verujem da će ovo biti izuzetno iskustvo koje će mi puno značiti u budućnosti”, dodaje Mušatović.

Nevena Mušatović bila je učenik zaječarske Gimnazije, a kao srednjoškolka osvojila je brojna priznanja na raznim takmičenjima, predstavljajući Gimnaziju i svoj rodni grad Zaječar. Sada je student na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije Una Serbia zahvaljuje se na podršci Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu spoljnih poslova, United Nations – Serbia, OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, Krovna Organizacija Mladih Srbije i Nacionalna Kancelarija za mlade.

Dodaj komentar