Kultura Timočka krajina

Održani 17. Dani dijaspore u Urovici kod Negotina

Dani dijaspore
foto: negotin.rs

Dani dijaspore i ove godine održani u Urovici!

Dani dijaspore u Urovici, sedamnaesti po redu, okupili su brojna kulturno-umetnička društva i meštane koji su u rodno selo došli iz raznih krajeva Evrope.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Mesna zajednica Urovica, Klub penzionera Urovice, Evropsko udruženje prijatelja Urovice i Osnovna škola “Branislav Nušić“.

Na manifestaciji su nastupila kulturno-umetnička društva „Svljig“ iz Svrljiga, „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča, „Voja Čurić“ iz Kobišnice, „Urovica“, AKUD „Floričika“, etno grupa „Gergina“ i orkestar Slobodana Dobrosavljevića predstave u najboljem svetlu. Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković.

„Ova manifestacija je nama veoma važna, posebno iz razloga što okuplja naše ljude koji više decenija žive i rade u inostranstvu i ne zaboravljaju svoju maticu, svoje selo. Lokalna samouprava je tu da podrži manifestacije i događaje koji za cilj imaju povezivanje i jačanje veza između dijaspore i zavičaja“, poručio je između ostalog predsednik Veličković.

Posetioce i učesnike pozdravio je i Dragiša Ivković, zamenik predsednika SO Negotin i predstavnik MZ Urovica.

„Hteo bih da se zahvalim pre svega svim učesnicima koji su se odazvali našem pozivu da učestvuju na 17. Danima dijaspore. Naravno, hvala publici koja je došla u ovolikom broju, jer su to dva najbitnija faktora za uspešnost manifestacije. Kao i svake godine u julu je selo puno ljudi, željnih programa. Potrudićemo se da održimo tradiciju, i u narednom periodu sa nekim novim idejama i akcijama, pre svega probudimo želju za otadžbinom i selom kod mlađih generacija kako bi češće i duže boravili u matici“, izjavio je Ivković.

Evropsko udruženje prijatelja Urovice godinama vredno radi na okupljanju meštana koji žive i rade u inostranstvu. Na ovaj način, oni rade na jačanju njihovih veza sa zavičajem.

„Želimo da unapredimo život na selu, okupimo decu i omladinu, kako bi što lepše i bolje proveli raspust u Urovici. Želim da istaknem odličnu saradnju našeg udruženja sa rukovodstvom Opštine Negotin i Mesnom zajednicom Urovica što se i vidi danas. Želeo bih da istaknem da ćemo raditi na formiranju kulturno-umetničkog društva u selu, da bismo učestvovali na Susretima sela iduće godine“, rekao je Jovica Stanojević, zamenik predsednika Evropskog udruženja prijatelja Urovice.

Najlepša pastirica Biljana Đorđević iz Svrljiga

I ove godine u Urovici je izabrana najlepša pastirica. Pobedu je odnela Biljana Đorđević iz Svrljiga. Za prvu pratilju izabrana je Dispina Nikolić iz Urovice, a drugu Anastasija Janković iz Jabukovca.

Nagrade je uručio Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin i predsednik žirija.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar