Društvo Srbija Timočka krajina

Održan okrugli sto u prostorijama POMAK-a u Zaječaru: Svake godine oko 150 novih dijagnoza HIV-a u Srbiji

Foto Saša Stojčić

Asocijacija za borbu protiv side – JAZAS, u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovali su juče (30.06.)Okrugli sto pod nazivom „Zdravlje populacija osetljivih na HIV tokom Kovid 19 pandemije“, u prostorijama POMAK-a u Zaječaru.

Uvodnu reč na okruglom stolu dala je Ivana Ćebić, gradski većnik Grada Zaječara, govorili su i Goran Radisavljević, direktor TOC-a, i Miloš Stojiljković Rolović, direktor JAZAS-a iz Beograda o Međusektorskim socijalno-zdravstvenim uslugama i radu na terenu.

Foto Saša Stojčić

„Razlog zašto smo osmislili jedan okrugli sto jeste to da nam se Kovid desio, dve godine je trajao. Svi znamo da kada se dešavao Kovid i kada su odeljenja postala kovid bolnice da su drugi pacijenti bili malo sklonjeni. Borba protiv HIV-a i side je naša misija još od 1991. godine kada smo osnovani. Sada smatramo da je pravo vreme da popričamo o tome šta se dešavalo sa grupom osetljivom na HIV za vreme Kovid pandemije u Srbiji, koje smo lekcije izvukli, kako je Kovid uticao na zdravstveni sistem, kako je uticao na pojedinca, šta smo radili, gde smo možda mogli bolje? Možda možemo da ostvarimo neka nova partnerstva između državnog i civilnog sektora za dobrobit potencijanih pacijenata“, rekao je Miloš Stojiljković Rolović, direktor JAZAS-a iz Beograda.

On je naglasio da se svake godine pojavi od sto do 150 novodijagnostikovanih u Srbiji, što znači da oni nisu HIV dobili u toj godini nego su tada dijagnostikovani.

„Imamo taj problem, da osoba koja živi sa HIV-om jedini način da sazna svoj HIV status jeste da se testira. O tome sam danas i govorio, o međusektorskoj usluzi koju pružamo. To je usluga kada mi izlazimo sa našim kadrom u zajednicu i motivišemo ljude da se testiraju kako bi otkrili što ranije svoj HIV status jer je to jedini pravi put, što se pre otkrije, pre se kreće sa terapijom pa se ostvaruju i bolji rezultati. Terapija je  potpuno besplatna u Srbiji, dostupna je svima“, dodao je Rolović.

Cilj ovog okupljanja je približavanje teme medicinskim radnicima .

„Ovi okrugli stolovi se sprovode u 24 okružnih centara u Srbiji. Jako je bitno edukovati i socijalne i zdravstvene radnike i zbog samog nastupa. Nedavno je izašla informacija da imamo tri hiljade novoinficirnih u Srbiji, što je uzbunilo javnost. Nama je prva osoba inficirna HIV-om u Srbiji 1984. godine i mi imamo oko tri hiljade živih koji su bolesni upravo od 1984. godine do danas. Sa umrlima je to pet i nešto hiljada. Kovid je dosta uticao i na narušavanje mentalnog zdravlja i međusektorska saradnja je prepoznata i na nacionalnom nivou, ali ona mora biti prepoznata i na lokalnom nivou jer moraju da sarađuju sve institucije“, kazao je Goran Radisavljević, direktor TOC-a.

Grad Zaječar je krajem prošle godine potpisao Parisku deklaraciju kojom se obavezao da će unaprediti sve svoje aktivnosti vezane za javno zdravlje.

„Nažalost živimo u vreme pandemije Kovid 19 koji je imao uticaja na sve sfere društva na globalnom nivou. Osobe koje su kompromitovane kao što je slučaj sa populacijom koja živi sa HIV-om spadaju u jednu od najosetljivijih kategorija društva. Veoma sam ponosna što je Grad Zaječar jedan od 300 gradova iz  celog sveta koji su potpisali Parisku deklaraciju. Kroz zajednički rad, gradovi mogu da preduzimaju lokalne akcije u cilju globalnog efekta kako bi zaaustavili epidemiju SIDE do 2030. godine. Naglasila bih da je Grad Zaječar započeo proces izrade Plana javnog zdravlja kojim će se kroz niz mera i aktivnosti unaprediti zdravlje građana na lokalnom nivou u svim oblastima delovanja javnog zdravlja pa će time biti obuhvaćena i ova populacija“, naglasila je  Ivana Ćebić gradska većnica grada Zaječara za zdravlje, javno zdravlje i socijalnu zaštitu.

Okrugli sto je održan u prostorijama zaječarskog Pomaka, a jedan od glavnih zaključaka je da su ovakve debate i te kako potrebne i korisne i da bi u njima trebalo da učestvuju akteri iz svih svera društva, a naročito predstavnici institucija koje dolaze u dodir sa HIV pozitivnim osobama, kako bi se sprečio svaki vid diskriminacije.

Dodaj komentar