Društvo

ODBORNICI ODLUČILI: MANJE novca za nekategorisane puteve, most u Kotlujevcu i Novo groblje, ali zato IMA PARA za….

Nakon što je na početku 15. zasedanja Skupštine grada u Zaječaru dnevni red  dopunjen Odlukom o drugom dopunskom budžetu grada Zaječara za 2018. godinu, u objedinjenom pretresu sa predlogom Odluke o angažovanju eksternog revizora za obavljenje eksterne revizije Završnog računa budžeta grada za 2017. godinu.

Odlukom o drugom dopunskom budžetu ukupan budžet grada umanjuje se za 37,65 miliona dinara i obuhvata izmene koje se odnose na donacije od inostranih zemalja.

Ove donacije umanjuju se za blizu 38 miliona dinara, dok se transferi od drugog nivoa vlasti uvećavaju za 350 hiljada dinara.

To su namenski transferi za Matičnu biblioteku „Svetozar Marković“ tako da sada ukupan budžet iznosi 2.457.468.921,41.

Druge promene odnose se na prihode od budžeta grada i tu je izvršena samo preraspodela sredstava, navedeno je u obrazloženju.

Upravo ta stavka i ta preraspodela bila je sporna…i razlog zbog čega predstavnici opozicije nisu podržali odluku o dopunskom budžetu.

Manje novca za:

 • izradu Prostornog plana teritorije grada Zaječara,
 • 4.500.000 dinara manje za izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica u naselju Kotlujevac,
 • 1.250.000 dinara manje za uređenje Novog groblja,
 • 8 miliona dinara manje za uređenje nekategorisanih puteva i odustajanje od rekonstrukcije puta Marinovac-Stubal-Vrbica-Selačka reka,
 • 3.000.000 dinara manje za izgradnju vašarišta, poligona auto škole i parkinga za teretna vozila,
 • kao i 2.000.000 dinara MANJE za podršku deci i porodicama sa decom…. samo su neke od preraspodela u drugom dopunskom budžetu grada koje su odbornici opozicije videli kao sporne.

Kao i opredeljivanje VIŠE novca :

 • 18.000.000 dinara ustanovi Narodno pozorište-CEKIT,
 • 38.000.000 dinara za održavanjee saobraćajne infrastrukture,
 • 10.357.278,44 dinara za izgradnju Omladinskog kampa na Kraljevici,
 • 5.000.000 dinara za izgradnju „Muzeja roka“,
 • 5.000.000 dinara za uređenje prostora za održavanje „Gitarijade“
 • 600.000 dinara za sanaciju ulica hladnom masom…

Sve detalje o preraspodeli novca pogledajte u predloženim dokumentima:

Odbornik dr Nenad Ristović, koalicije „Pobeda za naš grad“ istakao je da je za samo mesec dana u Zaječaru budžet dopunjen već dva puta, te se ponovo „napumpava“ prihodna strana, iako je uistinu grad u dubiozi i u stalnom deficitu.

„Programska aktivnost – Upravljanje i održavanje saobraćaja i infrastrukture uvećano je 38.000.000 dinara zbog loše putne infrastrukture na teritoriji grada Zaječara. A 8 miliona manje za nekategorisane puteve i NULA dinara za uređenje Novog groblja.

Međutim, 63 miliona dinara za uređenje i rekonstrukciju ulica bilo je malo, pa sada dodajemo još 30 i nešto miliona.

Pritom, povlačimo i odustajemo od izgradnje vašarišta, poligona i parkinga za teretna vozila, pa umesto 31 sada za te namene opredeljujemo 28 miliona dinara.

Kada se sve sabere i oduzme, na kraju se računica ne slaže za 5 do 6 miliona.

Pitam, vas gospodo da li je u pitanju štamparska greška ili ne?“

Odbornik Miša Stanojlović, predstavnik koalicije „Pobeda za naš grad“ ističe da je grad Zaječar odustao od izrade Razvojnog plana grada Zaječara, pa umesto 15 miliona ostalo je samo 445 hiljade dinara, pa tako ovaj važan dokument grad ni ove godine neće dobiti.

„Nema ni izgradnje mosta između Kotlujevca i Podliva koji je gradonačelnik pompezno najavljivao tokom izbora za Savete mesnih zajednica, jer most nije moguće izgraditi bez Razvojnog plana grada.

Vi ste gradonačelniče dakle slagali građane i za most, ali i za uređenje Novog groblja.

Za ovu godinu na Magnum radiju najavili ste čak izgradnju kapele i uređenje parcela, ali očigledno da je i to bila šarena laža.Ali ćemo zato građanima uredno da naplaćujemo održavanje tih grobnih mesta.

Želeo bih da mi gradski većnik zadužen za zdravstvo objsani termin Dom zdravlja u Kotlujevcu, ako znamo da po zakonu Republike Srbije Dom zdravlja može biti izgrađen samo na teritoriji opštine sa većom od 10.000 stanovnika.

Kotlujevac niti je opština, niti ima 10.000 stanovnika.

Da li to znači da je dosadašnji Dom zdravlja neadekvatan, ili da nećemo u njega ulagati novac u rekonstrukciju?!“

Vrhunac u delu aproprijacije Stanojlović je naveo opredeljivanje 4.000.000 dinara za ZAPRAŠIVANJE KOMARACA, jer će dok javna nabavka bude završena, kao i kompletna procedura proćiće mesec, dva, pa ćemo komarce zaprašivati u JULU MESECU, „kad mu vreme nije“!

Neslaganje oko opredeljivanja na desetine miliona Narodnom pozorištu zbog ovogodišnje Gitarijade izrazio je odbornik Miloš Stojadinović.

“ Ovog trenutka se pozorištu prebacuju milioni, iako ne znamo ni koliko nas je koštala prošlogodišnja Gitarijada.

I ovaj budžet nije realan, jer se može očekivati njegova realizacija samo 39 procenata.

Kako prostorni plan ne radimo, odustali smo od izgradnje mosta.
na groblju neće biti ništa, ali zato imamo za izgradnju prostora za Gitarijadu 5 MILIONA, za Rok muzej 5 MILIONA.

Na Magnum radiju Ničić je najavio besplatno presvlačenje seoskih puteva hladnim asfaltom, sada to košta 600.000 dinara.

Pritom je vezano za Gitarijadu rečeno da će ona koštati 12 miliona dinara, ukupni rashodi su 44 miliona, a strane investicije 29-30 miliona.

Odakle će nam pasti onda 3 miliona dinara?!“.

Odluku o 2. dopunskom budžetu grada Zaječara i Odluku o angažovanju eksternog revizora za obavljanje eksterne revizije Završnog računa budžeta grada za 2017. godinu odbornici su usvojili većinom glasova.

Dodaj komentar