fbpx
Društvo

Od večeras prestaju sa radom kafići, restorani i tržni centri u Zaječaru

Obustava javnog gradskog i prigradskog prevoza, zabrana obavljanja taksi prevoza tokom policijskog časa, ali i potpuno zatvaranje kafića, restorana i drugoh ugostiteljskih objekata od 21. marta od 20 sati samo su neke od mera usvojene na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije koja je danas održana u velikoj sali Skupštine grada.

Na današnjoj sednici a u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije donesene su nove naredbe i mere:

Naređuje se javnom prevozniku na teritoriji grada Zaječara, Nikolić prevoz d.o.o. Samarinovac da u potpunosti obustavi gradski i prigradski prevoz putnika počev od 21.03.2020. godine i izvrši dezinfekciju objekta i perona autobuske stanice u ul. Hajduk Veljko u Zaječaru.

Ova zabrana se ne odnosi na prevoz radnika na osnovu ugovora o posebnom linijskom prevozu, kao i na poslodavce koji sami vrše prevoz svojih zaposlenih, te im u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja nisu potrebne posebne dozvole.

Higijenske mere i mere dezinfekcije vozila i korišćenja zaštitnih maski i rukavica i dalje ostaju na snazi, u skladu sa prethodnom naredbom Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

Zabranjuje se obavljanje taksi prevoza u vreme trajanja zabrane kretanja građana.

Naređuje se ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, barovi i drugi ugostiteljski objekti) i tržnim centrima da prestanu sa radom počev od 21.03.2020. godine u 20.00 časova.

Iz naredbe se izuzimaju zdravstvene ordinacije, stomatološke ambulante i ostali zdravstveni subjekti (laboratorije, ordinacije, poliklinike, apoteke, veterinarski subjekti i sl.) koji posluju u okviru tržnih centara.

Iz ove naredbe takođe se izuzimaju lokali i kiosci brze hrane koji proizvode hranu i vrše dostavu iste na kućnu adresu, uz obaveznu primenu higijensko tehničkih mera.

Naređuje se upravnicima stambenih zajednica (zgrada) da u roku od 48 sati izvrše dezinfekciju javnih prostora u zgradama (zajedničkih prostorija, hodnika i gelendera) u saradnji sa ZZJZ „Timok“ Zaječar, a uz pomoć agencija za održavanje higijene stambenih zajednica sa kojima su sklopili ugovore.

Kontrolu naredbi Štaba za vanredne situacije grada Zaječara vršiće komunalna policija, nadležne inspekcijske službe i pripradnici vojske na zadatku kontrole mera vanrednog stanja.

Zabranjuje se okupljanje grupe više od 5 ljudi u skladu sa merama Vlade RS.

Jedna od mera koju će grad Zaječar sprovesti kako bi pomogao najugroženijim građanima je raspodela paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava.

Kako je rečeno na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, u cilju nabavke paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava, koja će se deliti ugroženim licima na teritoriji grada Zaječara, koristiće se sredstva koja su predviđena za ove namene, kao i sredstva stalne budžetske rezerve grada Zaječara.

Procenu lica koja ispunjavaju uslove za dobijanje paketa vršiće stručno operativni tim koji čine: pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije Sunčica Lalić Stojanović, pomoćnik gradonačelnika za projekte Saša Matijević, sekretar Crvenog krsta Zaječar Vladan Marković, v.d. direktora Centra za socijalni rad Zaječar Nenad Dinulović i zaposlenik u Gradskoj upravi Zaječar Bratislav Stanić.

Celokupna distribucija paketa vršiće se preko zajedničkog call centra Grada Zaječara i Crvenog krsta Zaječar.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar