Društvo Izdvajamo

Od septembra u pojedinim školama u Zaječaru, Boru, Boljevcu, Negotinu i Kladovu izvodiće se jednosmenska nastava

ilustracija / pixabay
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U osnovnim školama tokom školske 2019/2020. godine biće realizovan pilot projekat jednosmenske nastave. Glavni cilj ovog projekta je pružanje dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika, kroz različite modele obogaćenog jednosmenskog rada u osnovnoj školi.

Od septembra đaci 210 škola od oko 1.200 u Srbiji, ići će isključivo tokom prepodnevne smene, i u celodnevnu nastavu, što je predviđeno pilot-projektom Ministarstva prosvete.

Jednosmenska nastava, biće uvedena i u zaječarskim, borskim, kladovskim, boljevačkim, negotinskim i sokobanjskim školama, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

U zaječarskim školama, jednosmenska nastava biće uvedena u: školi „Đura Jakšić“, OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grljanu, OŠ „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru i u školi „Dositej Obradović“ u Vražogrncu.

FOTO: mpn.gov.rs/printscreen

Nakon nastave, učenicima će biti ponuđene razne aktivnosti

U ukupno 204 osnovne škole i u 111 izdvojenih odeljenja ovih škola u Srbiji, biće proveravan kvalitet autentičnih obrazovno-vaspitnih sadržaja koje su programirale škole. Sadržaji su programirani u skladu sa potrebama učenika.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da je ideja da se kroz rad u jednoj smeni, učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti, nakon redovne nastave. Aktivnosti bi im pomogle u njihovom razvoju, kao što su sprotske aktivnosti, razne sekcije, dopunska ili dodatna nastava.

Izabrani sadržaji biće ponuđeni svim učenicima od prvog do osmog razreda. U zavisnosti od profesionalnih i prostornih kapaciteta škola, učenici mogu biti u objektima sve vreme posle nastave (gde će imati ručak) ili će posle obroka i odmora kod kuće dolaziti na izabrane aktivnosti u školi, koje su za njih besplatne.

Pilot projekat će biti praćen i evaluiran, a rezultati će biti iskorišćeni u pripremi novog strateškog dokumenta za razvoj nacionalnog sistema obrazovanja u narednoj deceniji. Jedan od budućih ciljeva je i povećanje broja škola koje će raditi u jednoj smeni, čime se stvara još veći prostor za pružanje ukupne podrške učenicima, navodi se na sajtu mpn.gov.rs.

6 komentara

  • Izgubili smo mi“ kompas“ u prosveti odavno.Vec se vide rezultati savremenog skolstva: nema ko da nas leci,nema majstora,strucnjaka u pojedinim oblastima.Bice jos i gore kad u penziju odu Titovi djaci a pametni po inostranstvima.

  • Svaka cast,lepo receno.
    Necemo pricati o prosvetnoj mafiji,mafiji ministarstva koja gura neprofesionalne ucitelje,nastavnike(kojima je I tell kako potrebna strucna pomoc psihijatra)ako I za njega nije kasno? ….s
    Madam Dr da du svima oci otvorene ,ako nemaju zdrastvenih problema tj.nisu slepi.
    Veliki pozdrav Nenadu.

  • Prestanite da zaluđujete i ovako već sluđen narod. Pilot program, nije nego! NEMA DECE! To je osnovni problem. Kvalitet školovanja ravan nuli! Deci se servira ono sto sa roditeljima moraju kući da nauče. U školama koje se renoviraju, i to od 1. septembra (nisu mogli preko leta), časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Sramota! A uz sve to privikavaju decu na robovsko radno vreme, roditelje na dvokratno… Razbijaju porodice i udaljavaju članove jedno od drugog.

Dodaj komentar