Društvo Izdvajamo

Od početka godine broj saobraćajnih nezgoda povećan za 16 %

FOTO: Vatrogasno Spasilački Bataljon Zaječar

Saobraćajni policajci do 23. februara na srpskim putevima sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju. Policajci će kontrolisati brzinu kretanja vozila, da li vozači koriste mobilne telefone tokom vožnje, vezuju li učesnici u saobraćaju sigurnosne pojaseve u automobilima. Ali to nije sve.

Kontrola će, kako se navodi u saoptenju Minustarstva unutrašnjih poslova, biti usmerena na otkrivanje prekršaja nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i prekršaja pešaka.

Od početka 2020. godine, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina.

„Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

Uprava saobraćajne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Dodaj komentar