Društvo Izdvajamo

Obeležen Dan sektora za vanredne situacije na gradskom skveru

Povodom Dana Sektora za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru organizuje niz aktivnosti tekuće sedmice, a danas je na Trgu oslobođenja u Zaječaru organizovan tehnički zbor, gde su članovi zaječarske vatrogasne jedinice mališanima pokazali opremu koju koriste, a imali su priliku i da se edukuju o postupanju i preporukama u oblasti zaštite i spasavanja.

Branislav Matić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru, rekao je da se Dan Sektora za vanredne situacije slavi od 2009. godine, kada je Sektor za vanredne situacije formiran kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje.

„Svake godine tokom te nedelje do 17. septembra slavimo ovaj naš praznik, Neopalima, odnosno Nesagoriva kupina, koji je i krsna slava vatrogastva. Kao i svake godine, počeli smo nedelju dana pre 17. septembra i svakog dana imamo aktivnosti, zaključno sa tim danom, kada je i naša slava. Juče smo imali pokaznu vežbu u PU „Naša radost“ u Boljevcu, danas smo na Trgu oslobođenja u Zaječaru, radimo edukaciju dece javnim pokaznim vežbama. Sutra imamo akciju dobrovoljnog davanja krvi, u kojoj će učestvovati 26 od 79 vatrogasaca. Pored svog posla koji obavljamo, radimo i na edukaciji stanovništva, ali se bavimo i humanitarnim akcijama“, rekao je Matić.

U narednim danima, Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru će pored akcija dobrovoljnog davanja krvi održati pokazne vežbe i u Sokobanji i Knjaževcu, a 17. septembra u prostorijama Vatrogasnog doma u Zaječaru biće upriličeno sečenje slavskog kolača i obeležavanje slave „Presvete Bogorodice – Neopalime kupine“.

Dodaj komentar