Društvo

O.Š. “Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca uručena oprema u vrednosti od 250.000 dinara

Osnovnoj školi “Dimitrije Todorović Kаplаr” u Knjаževcu uručena je vredna nagrada koju je osvojilo odeljenje IV-2 učiteljice Gordane Janevske. Pobedom na takmičenju u okviru edukativne kampanje “Zaštita za sve” knjaževački đaci osvojili su nagradu u protivvrednosti od 250 000 dinara, koja obuhvata nameštaj i tehničku opremu za učionicu.

Učiteljici Gordani Janevskoj, ovom prilikom uručena je i diploma za učešće na konkursu “Dva lica sunca”, koju će dobiti i učitelji svih odeljenja koja su učestvovala na takmičenju.

FOTO: Zajecar Online

Takmičenje na kome je odeljenje IV-2 osvojilo nagradu za opremanje učionice održano je tokom juna u Hali sportova „Ranko Žeravica”, kao završnica konkursa “Dva lica sunca”. Učenici iz pet osnovnih škola iz Srbije takmičili su se u znanju o uticajima sunca na zdravlje i kožu i potrebnim merama zaštite.

FOTO: Zajecar Online

Osnovna škola “Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjaževca i još 19 osnovnih škola širom Srbije, osvojile su UV indikatore, specijalne merače UV zračenja koji su postavljani na ulazu u škole.

Martina Pačara iz kompanije “Tarket” rekla je da su oni organizovali foto-konkurs koji se zove “Učionica iz snova” i da su učenici O.Š. “Dimitrije Todorović Kаplаr” imali izvanredan rad.

FOTO: Zajecar Online

“Prijavilo se puno škola. Poenta je bila da se pokrene ekološka osvešćenost, da deca prikažu neki svoj rad kojim pozivaju i druge ljude da se uključe i budu ekološki osvešteni. Ova škola imala je izvanredan rad, poslali su puno detalja koje su napravili od plastičnih kesa. Kompanija “Tarket” je u tu svrhu poklonila vinil pod”, objasnila je Pačara.

Tokom kampanje “Zaštita za sve” organizovane su i online edukacije za učitelje o odgovornom ponašanju na suncu, koju je prošlo 850 učitelja iz 361 škole iz preko dvestotine gradova u Srbiji.

Dragana Panić iz kompanije “Eucerin” koja već više od sto godina kao dermokozmetički brend vodi računa ozdravlju i nezi kože, naglasila je kao primarni cilj brigu o deci.

FOTO: Zajecar Online

“Posebno brinemo o deci, tako da smo kroz ovaj edukativni konkurs imali nameru da naučimo najmlađe učenike osnovnih škola kako da se pravilno štite od sunca i koji su načini ponašanja u smislu zaštite. Naravno, zdrave navike se stiču od najranijeg uzrasta. Samim tim očekujemo, pošto su sve to naučili, da to iskoriste i u budućem životu”, rekla je Panić.

Cilj aktivnosti kampanje “Zaštita za sve” je u proširivanju znanja o dejstvu sunca na kožu i zaštiti od sunca kod dece i podsticanje učitelja da svoje znanje aktivno i konstantno prenose deci.

Jovana Stranjančević iz Fonda B92 ispričala je kako je O.Š. “Dimitrije Todorović Kaplar” dobila UV indikator.

FOTO: Zajecar Online

“Naša akcija “Zaštita za sve” koju sprovodi Fond B92 u saradnji sa kompanijom “Eucerin” Srbija i uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je nastavak naše prethodne akcije koju smo nekoliko godina radili i koja se zove “Pregled za sve”. Tada smo u najvećim gradovima Srbije organizovali besplatne dermoskopske preglede, edukacije za lekare iz Srbije u oblasti dermoskopije. Sve zdravstvene ustanove u Srbiji smo opskrbili digitalnim i ručnim dermoskopima. Ovom akcijom “Zaštita za sve” otišli smo korak dalje. Ideja nam je bila da stvorimo zdrave životne navike kod dece u najranijem školskom uzrastu. Kako bismo to uradili, prvenstveno smo rešili da edukujemo najpre nastavnike. Tako je 850 nastavnika iz cele Srbije prošlo kroz onlajn edukaciju o zaštiti na suncu, odnosno 850 učitelja i učiteljica iz 350 škola u Srbiji i oko 200 gradova i opština. Kako bismo videli na koji način su nastavnici i učitelji radili sa decom, organizovali smo konkurs “Dva lica sunca” i na tom konkursu, od mnogobrojnih pristiglih radova odabrali smo 20 najboljih i njihove škole su nagrađene UV indikatorima, odnosno specijalnim meračima sunčevog intenziteta zračenja. Upravo takav jedan UV indikator se nalazi ispred ove škole”, rekla je Stranjančević.

Učiteljica Gordana Janevska nije krila zadovoljstvo zbog uspeha.

“Mislim da učiteljica može samo jednom to da doživi. Ja sam nakon trideset godina rada doživela da oplemenim ovu učionicu za đake, kako bi mogli na lep i kreativan način da rade, a uz to i da odmaraju”, rekla je Janevska.

FOTO: Zajecar Online

Edukativnu kampanju „Zaštita za sve” sproveli su “Eucerin” Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

FOTO: Zajecar Online

Nagrade su uručene u O.Š. “Dimitrije Todorović Kaplar” 12. septembra u 14 časova.

Dodaj komentar