fbpx
Društvo

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju donosi nova pravila

FOTO: ilustracija/pixabay.com

Od 1. septembra stupa na snagu novi zakon. Reč je o kriterijumima propisanim novim zakonom po kome će autobusi koji budu vozili decu na ekskurzije i na druga putovanja morati da preduzmu povećane mere bezbednosti. Novina je ta što će ubuduće svako dete biti vezano pojasom.

Novi zakon donosi strože provere radi bezbednosti dece.

Svaki autobus mora imati registracionu nalepnicu i potvrdu o tehničkoj ispravnosti staru do 30 dana, licencu za prevoz, oznaku za organizovani prevoz dece, sigurnosne pojaseve za sva sedišta, uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetravanje, tapacirana sedišta, pribor za čišćenje, obaveštenja o ulazu, izlazu, slobodne prolaze između sedišta i svih izlaza.

FOTO: ilustracija/pixabay.com

Za one koji se ne budu pridržavali ovih propisa, predviđene su oštre kazne, kako za vozače, tako i za putnike.

Kada je reč o đačkim ekskurzijama, one imaju poseban tretman u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u Ministarstvu prosvete. Naime, pre svakog polaska policija proverava da li je autobus tehnički ispravan a vozač mora uraditi alko-test.

Čak i da dođe do saobraćajne nezgode, vezanim pojasom smanjile bi se ili bar ublažile telesne povrede. Zato, vežite pojas kada negde putujete!

Dodaj komentar