Društvo

NOVI UDAR NA OJAĐENI NAROD: Tehnički pregledi od 5. jula duplo skuplji, a plate nam i dalje u rangu sa…

tpknews

Srbija je čini se jedina zemlja u Evropi koja je maja ove godine za svoje vozače pokušala da uvede dva tehnička pregleda godišnje za vozila starija od 15 godina, a razlog za to je kako je rečeno, taj što se na putevima u Srbiji voze najstariji automobili, pa su vlasti htele to da promene.

I umesto da poveća plate ili smanji broj nezaposlenih, Vlada Srbije dosetila se da ojadi već dovoljno napaćeni narod i udari na njihov kućni budžet, time što će brojne porodice sa decom ostaviti bez automobila i načina da sih prevezu do škole ili ne daj Bože bolnice.

Međutim, najavljena mera maja 2018. o uvođenju 2 tehnička pregleda godišnje “puštena je međ narod” čisto zbog ispitivanja javnog mnjenja. Pa kada su uvideli da će masovne demonstracije biti “najblaža” varijanta onoga što ih u budućnosti očekuje…predomislili su se!

Ali ne zadugo!

Već krajem maja iz Uprave saobraćajne policije najavili su da će umesto dva tehnička pregleda biti uveden JEDAN, ALI DUPLO SKUPLJI,  s obrazloženjem da će biti detaljniji!

A SVE, RAZUME SE U INTERESU, GRAĐANA SRBIJE!

I tako…dolazimo na početak priče.

Umesto da poveća plate ili smanji broj nezaposlenih, Vlada Srbije dosetila se da ojadi već dovoljno napaćeni narod i udari na njihov kućni budžet, tako što će umesto od poreza i doprinosa, budžet Srbije puniti pljačkajući sopstveni narod.

Pa ko ne bi voleo da vozi automobil mlađi od 15 godina?

Ali ni za ove krntije iz prošlog veka građani nemaju para.

Jer gorivo je najskuplje u Evropi… prema poslednjim istraživanjima nalazimo se po visini cene godriva u rangu sa Danskom.

printscreen / telegraf.rs

A plate su nam u rangu sa Afrikom!

printscreen / insajder.net

Elem, bilo kako bilo vlasnici vozila u Srbiji će od 5.jula morati da odvoje više novca za tehnički pregled, što je direktna posledica novog pravilnika koji je juče stupio na snagu, a koji uvodi složeniji proces obavljanja ove kontrole ispravnosti četvorotočkaša.


Šta će se pregledati:
– kočnice
– trap
– farovi
– kubikaža
– broj šasije
– broj motora
– karoserija
– obavezna oprema u vozilu
– postojanje katalizatora
– vozilo će se fotografisati iz više uglova
– proširiće se dokumentacija za vođenje evidencije

Što se tiče korozije, ona će uticati samo ako je reč o dubinskoj a ne površinskoj koroziji

Tehnički pregled trajaće 30 minuta, a vozila će se fotografisati iz više uglova.

Plan je da se fotografisanje automobila kasnije prebaci u video-snimak.


  • Ima li opravdanja za ovo poskupljenje, hoćemo li tehnički pregled ubuduće morati da zakazujemo i kako će se nova pravila odraziti na bezbednost saobraćaja?

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da je cilj ovih izmena da na tehnički pregled dođu vozila koja do sada nikada nisu videla tehnički pregled.

„Imamo dve kategorije korisnika – oni koji su do sada dolazili na tehnički, a druga kategorija oni čija vozila nikada nisu ni videla tehnički pregled“, rekao je on za TV Prvu.

„Sada problem najviše prave oni koji do sada nisu videli nikada tehnički, zato se sada i uvodi fotografisanje, da bi se videlo i u kakvom su stanju ta vozila“, ističe Božović i dodaje da će se na ovaj način videti šta će se, a šta neće puštati na ulice.

On objašnjava i šta će se na tom tehničkom kontrolisati i zašto se uvodi vremensko ograničenje pregleda.

„Neko će reći da neko brže gleda, „ja gledam za 4 minuta“, a kod nekoga 40 minuta i kod njega neće niko ići. Zato sada jedno pravilo za sve – 30 minuta za koje smo sigurni da će moći da se pregleda lagano i kvalitetno ceo automobil“, objašnjava on.

Do sada je cena za tehnički pregled iznosila 1.200 do 1.700 dinara, a da li je dovoljan razlog za veće cene to što će pregled trajati duže?

„Sada nemam pravu informaciju i da li i koliko će koštati više, prema nekim informacijama to će biti između 2.000 i 4.000 dinara“, rekao je Božović.

Objasnio je da je svrha fotografisanja dokaz da je vozilo došlo na tehnički pregled. Tehnički pregledi će dobiti od MUP-a striktno šta će se tolerisati a šta ne.

izvor: zaječar online / danas.rs

Dodaj komentar