fbpx
Društvo

NOVI ŠTRAJK U ŠKOLAMA: BEZ ČASOVA 31. MARTA

Članovi Unije u školama sa teritorije Zaječara u skladu sa odlukom Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u petak, 31. marta stupiće u jednodnevnu obustavu rada.

Zaposleni će biti u školama, ali nastava neće biti održana.

Razlog za jednodnevni štrajk upozorenja je to što država nije ispunila sve odredbe sporazuma potpisanog sa prosvetnim sindikatima još 2015. godine, kada su okončali petomesečni štrajk.

Njihovi zahtevi tiču se poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika, i to uvođenjem platnih razreda, kao i isplatom jednokratne pomoći i godišnjih nagrada.

Dana 17. marta članovi Unije su ispred Vlade RS protestvovali i predali zahtev za rešavanje navedenih problema. Od tada ni do kakvog pomaka nije došlo, čak rukovodstvo Unije nije pozvano na razgovor u Ministarstvo prosvete, dok su predstavnici ostalih tri sindikata 27. marta bili na razgovor i zato smo se odlučili da primenimo radikalnije mere.

Ostala tri sindikata dana 29. marta oglasila su se saopštenjem da su tražili da prosvetni radnici dobiju 15% povećanje i da je ministar saglasan. Povodom saopštenja tri sindikata, Unija smatra da je to samo jedan od pokušaja režimskih sindikata da nas prekinu i ometaju da istrajemo u našim aktivnostima, jer ministar ništa nije potpisao. Sporazum je potpisan i ne ispunjava se, a kako verovati u obećanja koja nisu nigde poptopisana. Prosvetni radnici treba da se pitaju koji sindikat štiti interese zaposlenih u prosveti, a koji sindikati onemogućavaju zaposlene u borbi za svoja prava, navodi se u saopštenju USPR Zaječar.

 

1 komentar

Dodaj komentar