Društvo Srbija

NOVI SISTEM KAŽNJAVANJA ZA BRZU VOŽNJU NA AUTOPUTEVIMA U SRBIJI: Odmaranjem nećete smanjiti srednju brzinu kretanja!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Osim na naplatnim rampama, saobraćajci će na autoputu Beograd-Niš moći da kažnjavaju prekoračenje srednje brzine na još 10 mesta.

„Putevi Srbije“ uskoro će na relaciji Beograd-Niš postaviti najsavremeniju opremu koja će snimati saobraćaj i omogućiti merenje prosečne brzine na 5 mesta u svakom smeru, prenosi „Srbija danas“. Reč je o portalima koji će biti postavljeni na relacijama gde nema stajališta i gde nije dozvoljeno zaustavljanje vozila.

Na taj način vozači neće moći gašenjem motora i odmaranjem prosečnu srednju brzinu da prilagode dozvoljenoj.

Sada će na relaciji Beograd-Niš kontrola brzine biti moguća na 50 kilometara u proseku i kontrolisaće se na relacijama Batočina-Jagodina i Vodanj-Kolari.

“ Sada postavljamo novi sistem video-nadzora sa više funkcija, koji bi trebalo da startuje na proleće.

Naš cilj je da sprečimo bahate vozače da razgrađuju ogradu duž autoputa i da podignemo nivo naplate na 100 odsto, a kamere mogu da se koriste i za merenje prosečne brzine.

Posebno je značajno što će one biti postavljene na relacijama koje će onemogućavati da vozači voze iznad dozvoljene brzine, a da potom zaustavljanjem vozila prosečnu brzinu prilagode propisanoj“, izjavio je Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije“.

U sklopu ovog novog sistema vozači će ubuduće biti obaveštavani o svim problemima na putu, bilo da su u pitanju magla, ledena kiša, snežni nanosi ili udesi.

Takve poruke praktično će dobijati preko radio-stanica koje slušaju u tom momentu, a čiji će program biti automatski prekidan. Poruku o stanju na putevima dobijaće i vozači koji u automobilu slušaju muziku sa CD-u.

“ Na taj način želimo da povećamo bezbednost na putevima i sprečimo eventualne nezgode koje nastaju zbog okolnosti koje je često nemoguće predvideti. I to nije sve.

Plan je da, pored postojeća četiri obaveštajna portala, postavimo još četiri.

Poruke će postavljati naši zaposleni u data centru, a mogu govoriti o svemu što je korisno za bezbednost u vožnji u tom momentu“, kaže Drobnjak.

izvor: srbijadanas

1 komentar

  • Nek nav Vucic stavi i jps pa nek naplati spavanje jelo opustanje sa partnerom.Sve nek naplati ksd smo stoka pa ga trpimo.Jadno.Ima emigrantne pa nek ih posrbi jesu malo druge boje al je moderno

Dodaj komentar