fbpx
Društvo

NISTE SAMI: U Zaječaru pružena podrška mladima sa invaliditetom i problemima mentalnog zdravlja (FOTO)

U velikoj Sali Gradske uprave Zaječar održana je tribina pod nazivom “Niste sami”, koju sprovode Vlada i Unicef pod pokroviteljstvom parlamenta, kako bi se bolje prevazilazile predrasude prema mladima sa problemima mentalnog zdravlja i sa invaliditetom u srpskom društvu.

Otvarajući tribinu u ime grada Zaječara zamenica gradonačelnika Marina Milić istakla je da se kao društveno odgovorna zajednica moramo baviti unapređenjem mentalnog zdravlja mladih ljudi, jer iako imaju taj poremećaj to ne znači da oni nisu i ne treba da budu deo našeg društva.

“ Čini mi se da ovde veliku ulogu igra i edukacija javnosti kako bi svi imali veće razumevanje i kako bi dala podršku ovoj grupi pre svega mladih ljudi.

Moramo da razvijemo poverenje među nama, humane vrednosti, toleranciju ali i da stvorimo uslove za srećnije odnosno mentalno zdravije društvo,” istakla je Milić.

Dragan Milošević, šef Odeljenja eksterne prodaje kompanije Dunav osiguranje u Zaječaru je rekao da masovnost na tribini pokazuje koliko je razuma i osećanja među nama na ovim prostorima, a Ana Petković, direktorka Ustanove za decu i mlade sa smetnajma u razvoju „Oblutak“ podsetila je na sve ono što čime se ova ustanova bavi.

“Pre 10 godina je osnovana Ustanova “Oblutak” koja se bavi zaštitom i zbrinjavanjem dece i omladine ometene u razvoju, odnosno sa invaliditetom.

Imajući u vidu težak materjalni položaj porordica koje brinu o deci sa invaliditetom usluge su besplatne i grad finansira celokupnu ustanovu i očekujemo i proširenje kapaciteta koji nam je neophodan za dalji i kvalitetniji rad”, istakla je Petković.

Mnogo je stresnih situacija koje dovode do poremećaja mentalnog zdravlja i koje mogu onemogućiti pravilan mentalni razvoj dece, istakla je Dragana Petrović psiholog zaječarske Gimnazije, i dodala da ti faktori još veću težinu daju osobama sa invaliditetom.

„Mladi se suočavaju sa problemima u porodici, nerazumevanjem od strane roditelja, nasiljem, vršnjačkim nasiljem, traganjem za smislom života.

Kod većine njih izražena je i velika otuđenost, kao i poteškoće oko izbora zanimanja, problemi sa učenjem, pronalaskom motivacije, tu je i zavisnost od psihoaktivnih supstanci, mobilnih telefona, kao i kocke.

Zato je svim mladim ljudima, a posebno onim sa poteškoćama u razvoju potrebno pomoći i reći im da nisu sami, ali im i ukazatii na osobe kojima mogu da se obrate za savet i potraže pomoć u bezizlaznim situacijama“, napomenula je Petrović.

Projekat „NISTE SAMI“ sprovodi se u šest gradova Srbije, a podržali su ga Skupština Srbije, kabinet predsednice Skupštine i Ministarstvo za rad.

Dodaj komentar