fbpx
Društvo Izdvajamo

Nikako ne sedite na ivicu bazena: Evo i zašto…

Gradski bazeni i rečna kupališta dve su najtraženije destinacije za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana, a kupači često zaboravljaju da na ovim mestima vreba veliki broj virusa. Gljivicama posebno pogoduje vlažna sredina kakva je ona na bazenima i oko njih, te lekari kao jedan od glavnih saveta za „leto bez zaraze“ savetuju izbegavanje sedenja na ivici bazena u mokrom kupaćem.

Vlažna i topla sredina u kombinaciji pogoduju razmnožavanju i širenju bakterija, gljivica i virusa koji su uzročnici brojnih neprijatnih tegoba.

“ Sedenje na ivici bazena, gde su prelivne mrežice, rizično je ponašanje jer se dolazi u kontakt sa mestima gde se može očekivati veći priliv nečistoća“, napominju lekari Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

Lekari podsećaju i da gljivičnim infekcijama kože i sluznice naročito pogoduju toplota i vlaga, pa su idealna mesta za njihov razvoj su vlažni peškiri i kupaći kostimi, ali i vlažni podovi, svlačionice, prostori za tuširanje i toaleti.

“ Najkritičnija je voda oko bazena kao i mesta gde se tuširamo. To je stajaća voda koja je pogodna za razvoj gljivica, a samim tim i gljivičnih infekcija, pogotovu na nogama. Zato je neophodno da oko bazena idete u papučama i nikako da ne sedite blizu vode“, savetuju lekari.

Upravo voda puna gljivica može da dovede do brojnih infekcija intimnih delova tela ili do različith infekcija kože koje zahvataju pazuh, prepone, stopala između nožnih prstiju i sva druga mesta gde je koža oštećena. Prvo se javlja crvenilo, svrab, pa pucanje kože.

Da biste sprečili širenje infekcije, telo nikada ne trljajte peškirom, već višak vode blago pokupite čistim mekim peškirom.

Poštujete sledeća pravila:

  • Kad dođete na bazen, ne treba preskakati posudu za dezinfekciju stopala jer se u njoj nalazi tečnost koja uništava mikroorganizme
  • Tuširajte se pre ulaska i posle izlaska iz bazena
  • Do bazena idite u papučama
  • Ne sedajte na ivici bazena koja obiluje bakterijama
  • Ne sediti na vlažnom peškiru
  • Ne gutajte vodu iz bazena
  • Ne ronite s otvorenim očima bez maske
  • Ne urinirajte u bazen
  • Po povratku sa bazena treba okupajte se i dobro obrišite peškirom, posebno u predelu prepona, pazuha, prstiju na nogama.

Dodaj komentar