fbpx

On je nekada trenirao fudbal, bio zdrav i imao sve – danas jedva sastavlja kraj sa krajem!

Preporuka:

JKP „Higijena“ Zaječar: Ukoliko ne poštujete reprogram, za naplatu grobarine angažovaćemo izvršitelje

Iz Javnog komunalnog preduzeća „Higijena“ u Zaječaru pozivaju sve zakupce grobnih mesta, da izmire svoja dospela, i neizmirena dugovanja...

Učestvujte u sprovođenju antikorupcijskog plana

Javni konkurs za izbor članova radnog tela za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara raspisan je danas, 13....

Boranin u kombiju švercovao marihuanu

Borski policajci uhapsili su D.R. (1986) iz Bora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja...
- Reklama -

Tridesetogodišnji Boban Janković iz Male Jasikove kod Zaječara živi u velikom domaćinstvu, ima dvospratnu kuću, štale, imanje… ali ipak nema od čega da živi.

Ostao je bez oba roditelja kada je imao 19 godina. Život ga nije mazio ali je bio vredan, nije birao poslove, trenirao je fudbal i borio se za život.

Pre 10 i više godina dijagnostifikovan mu je dijabetes i počeo je da prima insulin.

Od pre nekoliko meseci, zbog lošeg zdravstvenog stanja, počeo je i vid da ga izdaje. Međutim, tu se problemi ne završavaju.

Osim što je ostao bez vida, sada sam živi, u naočigled ogromnoj kući, ali u samo jednoj prostoriji bez struje i vode…

Zbog toga što ima objekat u svom vlasništvu, koji ne mož,e niti želi da otuđi, Boban nema prava na socijalnu pomoć.

A zbog komplikacija koje je uzrokovao dijabetes ne može ni da nadniči u selu, kako bi zaradio bar za hleb.

Zato je bio prinuđen da prodaje nameštaj iz kuće, pa čak i vrata i prozore kako bi preživeo, pa sada boravi u samo jednoj prostoriji sa smederevcem, a za ogrev se snalazi kako zna i ume.

Da situacija bude još gora, Boban je korisnik Narodne kuhinje, ali hranu koju dobija ne bi smeo da jede zbog zdravstvenih problema.

Novac za hranu koja mu je propisana od strane lekara, nema, a ni za injekcije koje koštaju 120.000 dinara koje mora da primi zbog bolesti.

Rešenje Bobanovih problema se ne nazire.

Crveni krst u Zaječaru u saradnji sa Gradskom upravom, a uz pomoć donacije marketa „Tekijanka“ iz Kladova, uspeo je da obezbedi 70 artikala namirnica koje su propisali u zaječarskom Zavodu za javno zdravlje „Timok“, a koje bi Boban, kao dijabetičar, trebalo da konzumira.

Prema rečima Vladana Markovića, sekretara zaječarskog Crvenog krsta, čine se svi napori da se Bobanu maksimalno pomogne ali su sva rešenja, na žalost, kratkoročna.

„ Ono što smo mi uspeli da uradimo je i to da prilagodimo šest obroka, koliko Boban dobija kao korisnik Narodne kuhinje, njegovom načinu ishrane.

Nije ni malo lako spremati posebno obroke, jer imamo puno korisnika Narodne kuhinje, ali želimo da Bobanu maksimalno pomognemo kako se njegovo zdravstveno stanje ne bi još više pogoršalo.

Sada smo obezbedili pomoć u vidu zdrave hrane koju će Boban imati u nekom kratkom vremenskom periodu. Međutim, Boban mora da jede na svaka tri sata, pa je ova pomoć samo na neki kraći vremenski period“, rekao je Marković.

On je napomenuo da ova pomoć ne bi bila moguća bez dobre saradnje sa Gradskom upravom, kao ni marketa „Tekijanka“ koja im je obezbedila donaciju.

„ Boban nema pravo ni na kakvu novčanu pomoć zbog kuće u kojoj živi jer je u njegovom vlasništvu.

Potrebno je obezbediti 120 hiljada dinara kako bi primio injekcije koje će mu omogućiti da ne izgubi u potpunosti vid.

Crveni krst će u dogovoru sa lokalnom samoupravom, obezbediti prevoz do zaječarskog Zdravstvenog centra kako bi u narednom periodu Boban obavio sve neophodne preglede i kako bi dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

To je ono što mi možemo za sada da učinimo“.

Iz Crvenog krsta apeluju na sve ljude koji mogu i žele da pomognu, da se obrate ovoj organizaciji kako bi zajedničkim snagama uspeli da pomognu Bobanu.

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska biblioteka snižava cenu godišnjeg upisa

Povodom Svetskog dana deteta, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru snižava cenu godišnjeg upisa na 200 dinara. Povodom Svetskog dana deteta, koji će biti obeležen...

Međunarodna saradnja teniskih klubova „AS Timok“ i „Bdin Vidin“

Zaječarski teniski klub ugostio je članove bugarskog teniskog kluba "Bdin" iz Vidina u okviru dogovora o međunarodnoj pograničnoj saradnji dva kluba. Gosti TK "AS Timok"...

„Timočki naučni tornado“ stiže u Zaječar

Festival nauke „Timočki naučni tornado“, pod sloganom „Zamisli sve čuda svuda” održaće se u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Zaječaru u  subotu 30. novembra,...

Zaječarske rukometašice remizirale na domaćem terenu

U okviru 9. kola Superlige Srbije u rukometu, ženski rukometni klub Zaječar 1949, zabeležio je nerešen rezultat. U utakmici odigranoj u subotu, 16. novembra u...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: