Kultura

Narodno pozorište iz Sarajeva prvi put na „Danima Zorana Radmilovića“: „Kralj Lir“ oduševio publiku

????????????????????????????????????

Zaječarska publika bila je fascinirana predstavom „Kralj Lir“ Vilijama Šekspira, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva i Festivala MESS, za koju režiju potpisuje Dijego de Brea. Gromoglasnim aplauzom pozdravila je ansambl Narodnog pozorišta iz Sarajeva koji je prvi put nastupio na Zoranovim danima, šeste festivalske večeri.

Predstava se u potpunosti bazira na fantastičnoj igri šestoro glumaca. Igraju: Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

Skoro nepostojeće scenografije, modernijeg kostima, glumci gravitiraju oko niza mikrofona putem kojih prenose publici prenose snažne i otrežnjujuće replike, koje udaraju kao stena.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Izudin Bajrović, kao Kralj Lir dominantno i sigurno vlada svakom scenom, nenametljivo i nepretenciozno, tačno onako kako treba, i u svom scenskom očaju i prezrenju prenosi poruku da poverenje, čast i ljubav nažalost ne moraju biti tamo gde ih najviše očekujemo.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Očekivano, žiri kojim je predsedavao Nebojša Bradić, dodelio je Zoranov brk Izudinu Bajroviću za pomenutu ulogu.

„Govoriti o veličini Zorana Radmilovića je suvišno, jer ne samo da ga se sećaju stariji građani bivše Jugoslavije, već i mlađe generacije preko Ju tjuba uživaju u njegovoj savršenoj glumi i ja sam jako ponosan što sam dobio Zoranov brk.

Predstava je takva da jedna uloga dominira i ja sam imao mnogo više prostora od kolega , ali sam svakako zahvalan za ovo priznanje,“rekao je na pres-konferenciji Izudin Bajrović.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Jako je dobro što je ovaj festival posvećen glumcu, jer su glumci prilično zapostavljena kategorija na prostoru bivše Jugoslavije i dragoceno je kada postoji bilo šta što glumcu daje značaj“, ocenio je Bajrović , koji je i direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu.

NPTK „Zoran Radmilović“ Zaječar

On je odao priznanje zaječarskoj publici koja zna i voli da gleda pozorišne predstave, jer glumci na sceni osećaju fluid koji struji između njih i gledalaca.

Dodaj komentar